Пазарджишката Регионална инспекция по околната среда и водите състави акт

...
Пазарджишката Регионална инспекция по околната среда и водите състави акт
Коментари Харесай

Екоинспекция санкционира фирма за незаконна преработка на минни отпадъци -

Пазарджишката Регионална ревизия по околната среда и водите сформира акт на компания поради противозаконна преправка на минни боклуци и оттичане на дренажни води в река Елшишка. Това осведомиха от екоинспекцията и прецизираха, че сигналът е подаден на телефона на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда, че на табана-рудник “ Влайков връх “ е открита нерегламентирана преправка на минни боклуци. При инспекция на място екоинспекторите са установили, че в южния край, в горната част на насипище „ Влайков връх-източни отвали “, землище на с.Елшица е обособена площадка, на която са ситуирани техника и уреди за преправка на скални материали и е инсталирана автовезна.

Установено е съществуване на натрошен и подбран скален материал, подбран по мярка и насъбран на купчини. По време на инспекцията техниката и оборудванията не работят. Площадката попада в рамките на подобект 01 на насипището, стопанисван от „ Инфра Кариери България “ЕООД. До момента в Регионална инспекция за опазване на околната среда няма завършили съвместени процедури по глава шеста от Закон за опазване на околната среда и член 31 от Закон за биологичното разнообразие за капиталови оферти за осъществяване на действия на подобект No1 на насипището. С цел недопускане на нерегламентирани действия е осъществено пломбиране на техниката и оборудванията, открити на обекта.

За установените административни нарушавания на „ Инфра Кариери България “ЕООД е формиран акт по Закон за опазване на околната среда. При инспекцията на 16 май е осъществен оглед на водосбора на река Елшишка – от с. Елшица до края на пл. „ Елшица “, както и на положението на хидротехническите уреди за отклоняване на повърхностните и дренажните води. От осъществения оглед на земно-насипните водоеми под отвалите /табаните/ на редник „ Влайков връх “ не се установи приключване или дрениране на води към р.Елшишка. Взети са водни проби от водите на реката, преди площадка „ Елшица “, след нея и от дере „ Камен дол “ – главен водоприемник на дренажните води от ликвидирания под земята рудник „ Елшица “, както и от Белковско дере, отводняващо прилежащи територии към ликвидираната шахта „ Извозна “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР