Пазарджиклии поведоха кампания за набиране на средства за възстановяването на

...
Пазарджиклии поведоха кампания за набиране на средства за възстановяването на
Коментари Харесай

Събират дарения за ремонт на църковен храм

Пазарджиклии поведоха акция за набиране на средства за възобновяване на храма „ Свето Преображение Господне “. Инициативният комитет сплотява уважавани персони от локалната общественост - строителния бизнесмен Евтим Янев, прокурор Стефан а.Янев, преподавателката Надежда Сандъкчийска.

За неотложни действия са нужни към 33 000 лв., от които дотук са събрани половината. С тях би трябвало да бъдат направени ремонт на тавана, разчистване и култивиране на дървените орнаменти над олтара и балкона, възобновяване на местата с нарушена мазилка, истинските фрески към прозорците до тавана​ и горната част на колоните. С персонален труд постоянните гости на храма и ​хората от Инициативния комитет ще възстановя​т дървената част на олтара.

„ Апелираме към Вас да ни помогнете със средства или с труд за неотложните действия по ремонта “, пишат основателите в писмо до медиите.

Строежът на църквата „ Свето Преображение Господне ” е почнал през 1859-60 година, а нейното освещаване става през 1862 година
По време на църковно-народните битки гръцките духовници, които упорстват богослужението да продължи да се води на гръцки език, са изгонени от църквата „ Света Богородица ” и на тях е препоръчано да служат в параклиса „ Света Неделя ”, намиращ се в непосредствена непосредственост до храм „ Света Богородица ”. Те обаче вземат решение благодарение на български еснафи да построят храм, в който да се служи на гръцки език.
Оттам идва и названието на храма -„ гръцката ” черква - което в действителност е неопределено, тъй като църквата е българска и строена от българи.
В двора на храма се е помещавал първият интернат на града за обществено слаби и самотни хора. Църквата е била настояща до 1994 година, когато е затворена след пожар в остарялата поща (часовниковата кула-символ на град Пазарджик). Тогава настоятелството на църквата „ Света Богородица “, под чието настойничество е " гръцката черква ", складира към и в храма останалия от пощата дървен материал. С течение на времето църквата и околохрамовото пространство се трансформират в склад за строителни материали, а дворът става на практика непристъпен.

През месец март 2009 година Пловдивският митрополит Николай схваща, че в града съществува храм „ Свето Преображение ” и неотложно разпорежда на духовник Петко Еленкин председателството на църковното настоятелство и задачата дружно с енорийския духовник Атанас Кузев да освободят и разчистят храма и двора от ненужните боклуци и строителни материали, както и да възстановят предходния искра и хубост на този Божий дом.
За по-малко от 60 дни благодарение на непринуден труд от миряни и духовници, строителни бизнесмени и община Пазарджик, храмът е измит и видоизменен.
Уникалният под с прелестна достоверна керамика е обновен. Изградени са пътеки вид калдъръм, които опасват храма от всички страни, а община Пазарджик озеленява и облагородява дворното пространство с прелестни цветя и райграс; към тревните площи са сложени пейки за отдих.
Благодарение на изкусните реставраторски ръце иконостасът възвърна предходния си тип. Възобновен и реставриран е и Владишкият престол и два проскинитария. Църквата блества в бяло, синьо и златно. Таванът е дървен и доста хубав.

С доста старания неповторимият под с достоверна керамика е измит, реставрирани са скъпи икони, също Владишкият престол с два проскинитаря, построена е камбанария, сменена е по-голямата част от дограмата, закупени са нови полилеи и църковна утвар.

Макар и възродена и още веднъж настояща, църквата се нуждае от още работа и средства.

Ако желаете да помогнете, може да го извършите в храма, където е сложена кутия за дарения за ремонта. Средствата се събират и от касиера на Инициативния комитет Марияна Янева. С нея може да се свържете на имейл mariana_yaneva©mail.bg. За всеки дарен лев ще бъде даден обществен доклад на таблото на входа на църквата, твърдят уредниците на акцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР