Пазарът пред РУМ Черни връх се запазва и ще бъде

...
Пазарът пред РУМ Черни връх се запазва и ще бъде
Коментари Харесай

СОС запази пазара пред РУМ Черни връх

Пазарът пред РУМ " Черни връх " се резервира и ще бъде стопанисван от " Пазари Запад ", взеха решение общинските съветници на днешното си съвещание.

В къс период общинското сдружение би трябвало да направи предложение за обновяването на пазара в регион „ Лозенец “.

Общинските съветници заседаваха по тематиката над три часа, не липсваха и кавги сред тях, защото част от настояванията бяха пазарът да бъде стопанисван от районната администрация.

От дали своят вот общо 60 общински съветници, 47 бяха " за ", 11 " срещу " и двама " въздържали се ".

Ето какво написа по този мотив във Facebook ръководителят на столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ:

Припомняме, че пазарът стана мотив за спор сред ръководителя на СОС Георги Георгиев и кмета на регион " Лозенец " Константин Павлов. Той сподели през днешния ден по БНР, че с този пазар има проблеми още от началото на мандата. Когато е встъпил в служба през 2019 година, Павлов заварил наемател на целия пазар, който нелегално преотдавал сергиите и павилионите.

След отвод да заплати при предявявените финансови искания от страна на локалната администрация, наемателят е наказан на 97 000 лв., само че до през днешния ден сумата остава дължима.

След случая със починалото дете на бул. „ Иван Гешов “ и почналите инспекции на преместваеми обекти в София, по думите на Павлов „ лъснало очевидното “ – че обектите на пазара в Лозенец са противозаконни и била издадена заповед за унищожаване.

След като една от общинските компании се появила с кран в опит да извърши заповедта, изведнъж се появила концепцията на ръководителя на Столичния общински съвет пазарът да се даде на общинско сдружение, описа Константин Павлов. По думите му няма никаква аргументация за какво би трябвало да стане това и за какво би трябвало да се даде на съответно общинско сдружение, което без търг да оперира на въпросния пазар.

„ Очевидно има някакво гигантско бързане. Всичко наподобява на това, че някакви хора се плашат да не изгубят надзор върху основно пространство в София. “

Буквално за две денонощия отчетът влиза за гласоподаване в СОС като спомагателна точка, а по правилника на Общинския съвет спомагателни точки се внасят единствено когато става дума за животрептящи въпроси, нетърпящи отсрочване, разяснява Константин Павлов.

Според него циркулира и подправена вест, че на мястото на пазара локалната администрация желае да сложи открита сцена.

„ Моята визия е това да бъде по-гъвкаво пространство, местен център. София е прекомерно централизирана, тя има потребност от така наречен второстепенен градски център – места, където локалните общности да се събират и там да тече общностен живот. В Западна Европа работи моделът на така наречен тематични пазари - в обособени интервали от годината или в някой ден от седмицата да има фермерски пазар, коледни пазари, занимание пазари, занаятчийски пазари “, изясни локалният кмет.

В обществените мрежи има паралелни подписки – както за запазването на пазара, по този начин и за неговото видоизменение.

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР