Пазарът на втечнен природен газ (LNG) в бъдеще до 2040

...
Пазарът на втечнен природен газ (LNG) в бъдеще до 2040
Коментари Харесай

От Total смятат, че продажбата на LNG през следващите 20 години ще надмине пазара на тръбопроводен газ


Пазарът на полутечен природен газ (LNG) в бъдеще до 2040 година може да надмине по размер продажбите на пазара на тръбопроводен газ. Това е декларирал представителят на компанията Total, отговарящ за изследване и рандеман Арно Брюлак по време на профилирана конференция CERAWeek, проведена от компанията IHS Markit в Хюстън.

„ Пазарът за полутечен природен газ е мощно подценен. През последните две години той пораства с ритъм от порядъка на 9 % годишно. Смятаме, че в бъдеще, до 2040 година той ще пораства приблизително с по 5 % годишно. По своята същина, растежът ще е от 2,4 до 4 пъти за 20 години и количеството продажби на втечнн природен газ ще надвиши размерите на продаван тръбопроводен газ “, споделя той, представен от ТАСС.

Пазарът на LNG в този момент се диверсифицира интензивно, е добавил сътрудника му от Shell Мартин Вертсалер. По думите му, производителите на LNG се ориентират към този момент към по-компактни консуматори, на дребни по размери пазари.

„ Преди няколко години можеше да се доставя газ на няколко азиатски вносители. Сега ви е нужен огромен фронт офис, който да търси нови пазари, нови купувачи. Растеж има в доста елементи на света, само че се изискват доста повече пълномощия, в сравнение с по-рано “, споделя той.
Брюлак прибавя, че конкуренцията подкрепя развиването на пазара на LNG. Тази връзка той е отбелязал LNG-проектите на компанията „ Новатек “, в която Total е акционер. „ Руският газ е доста конкурентоспособен. Запасите на полуостров Ямал са съпоставими със запасите от газ на Катар “, отбелязва той.
На 6 март бе обявено, че „ Новатек “ затвори договорката за продажба на френската Total на 10 % от своя втори план „ Арктик СПГ-2 “. Условието за влизане на Total в плана включва възнаграждение на присъединяване от 10 % и финансиране на „ Арктик СПГ-2 “ посредством финансови вноски.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР