Пазарът на труда в Пловдив предоставя едни от най-добрите условия

...
Пазарът на труда в Пловдив предоставя едни от най-добрите условия
Коментари Харесай

Пловдив привлекателен за работа и бизнес, но с високи данъци

Пазарът на труда в Пловдив дава едни от най-хубавите условия за работа в страната, като региона е с ниска безработица и висока претовареност. Двата индикатора се усъвършенстват сензитивно през последните години и способстват за изпреварващото показване на района в относителен проект. Областта обаче към момента има по-ниски приходи по отношение на други водещи стопански центрове, а знаците за беднотия и материални ограничения са към междинните. Инвестициите, изключително в промишлеността, през последните години са обилни, което е очевидно от високите нива на директните задгранични инвестиции, по този начин и на разноските за придобиване на дълготрайни материални активи. За сметка на това обаче, спрямо други области усвояването на европейски средства е релативно едва.

Проблем остават и много високите локални налози в общините, както и релативно ниското качество на предоставяните от тях административни услуги. Така наподобява профилът на област Пловдив за 2019 година, показан в Икономическия годишник на Търговско-промишлена камара Пловдив, публикуван през 2021 година Експертите на ТПК регистрират, че данните за мощната за международната стопанска система година ще останат базово ниво при отчитане на въздействието на пандемията от COVID-19 през идващите отчетни интервали.

Произвеждана продукция и брой компании

Наблюденията в частност за района сочат, че броят на записаните и настоящи компании се усилват приблизително с 2-3% за 2018 година Има и наклонност на повишаване на размера на производството. Произведената продукция за 2019 година нараства с 8,27% по отношение на миналата година.

Област Пловдив обезпечава приблизително годишно съвсем 10% от общата създавана продукция в страната и е на второ място след столицата. Ръстът на чистите доходи от активността е 5,39%. С съвсем същия % нарастват и разноските за 2019 година - 5,60%. За посочения интервал същия ритъм на повишаване резервира и размерът на годишната облага - 5,48%. Това демонстрира, че успеваемостта от повишаване на размера на създадената продукция не е съответна и се губи от разнообразни фактори, като: нарастване цените на енергийните запаси, смяна на асортиментната конструкция на производството, нарастване на работни заплати и други Иначе размерът на регистрираната загуба от компаниите за 2019 година понижава с 3,17%.

Доходи и стандарт на живот

Процентът на повишаване на междинната годишна работна заплата, е сред 8 и 10%, само че като размер е по-нисък по отношение на междинния за страната - 15% на годишна база. Още по-голяма е разликата в съпоставяне със столицата, където за 2019 година междинната годишна работна заплата е 21 040 лева, или 1753 лева приблизително на месец, което е 62% повече по отношение на област Пловдив. Традиционно преди нас са също Варна, Стара Загора и Враца.

Последните пет години бележат относително бърз растеж на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Пловдив, който през 2017 година доближава 12 112 лева./човек. Трудовите хонорари порастват по-бързо от Брутният вътрешен продукт, като междинната брутна годишна заплата доближава 10 771 лева през 2017 година - към 87,6% от междинната за страната (12 448 лева.). Въпреки сензитивното усъвършенстване през последните години, Пловдив остава измежду областите с висок дял от популацията, което живее в материални ограничения - 23% през 2018 година по отношение на 21% приблизително за страната. Същевременно делът на популацията, което живее под линията на бедността, е под 20%, което е под междинното за страната - 22%.

Инвестиции и стопанска система

Пловдив е измежду областите с най-високи разноски за придобиване на ДМА - 2511 лева./човек от популацията през 2017 година, а пред нея по този индикатор са София, Варна и Бургас. Областта притегля и задгранични вложения, като към края на 2017 година ПЧИ с струпване доближават 2825 евро/човек, което слага региона на седмо място в страната по този индикатор. Относително по-малък е размерът на изплатените средства по европейски фондове, като те възлизат на 1426 лева./човек при 1803 лева./човек приблизително за страната.

Ниво на безработица

Развитието на преработващата индустрия в Пловдив води и до доста положително показване на пазара на труда от рецесията през 2008 година до днешни дни. Коефициентът на безработица през 2018 година доближава 3,6 % - сензитивно под междинните за страната 5,3%. За сметка на това заетостта, въпреки и по-висока - 69,9% от трудоспособното население през 2018 година, е много близо от междинните стойности за страната.

Търговията изпревари производството

Търговията е по-развита от производството в област Пловдив. Това сочи класацията на Търговско-промишлена камара Пловдив - Топ 400 на предприятията от района, а в листата тази година са включени още 600 компании. Традиционен водач в конкуренцията по доходи от продажби е „ Табако Трейд “ ООД с предмет на активност търговия на едро с тютюневи произведения. За 2019 година компанията със съдружници Ангел Пепелешев и Димитър Вълчев регистрира доходи от продажба в размер на 906 537 000, или ритъм на напредък от 14,7%. Внушителен растеж от 68770% /283 054 000 млн. лева./ обаче бележи деветият в класацията - „ Инса Порт “ ЕООД на Георги Самуилов - търговец на едро с твърди, течни и газообразни горива. Друга негова компания за произвеждане на рафинирани нефтопродукти и брикети от въглища и торф - „ Инса Ойл “ ЕООД, се подрежда на трето място с растеж от 38,9%. Търговията с метали също процъфтява. Осемдесетият по доходи за 2019 година - „ Филипекс Трейдинг “ ООД - /търговия на едро с метали и руди/ бележи растеж от 58,6%. От фирмите с задгранични вложения добре се показва „ Латекоер България “. Производителят на въздухоплавателни средства и елементи за тях има 27 725 000 млн. лева доходи от продажби за 2019 година, което е растеж от 833,2% по отношение на миналата година. Последният, под номер 1000 в класацията, е търговецът на леки и лекотоварни коли - " Найк Моторс " ЕООД, с чисти доходи за 3,7 млн. лева за 2019 година, което е със 7,4% повече от 2018 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР