Пазарът на автомобили в Европейския съюз е на път да

...
Пазарът на автомобили в Европейския съюз е на път да
Коментари Харесай

Европейският автомобилен пазар ще се свие още до края на 2022 г.

Пазарът на коли в Европейския съюз е на път да се свие до края на годината, заяви Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA). Асоциацията преразглежда първичната си прогноза, че пазарът на коли в Европейски Съюз ще се върне към напредък през 2022 година

Вместо това чака той още веднъж да се свие тази година, като спадне с 1%, достигайки 9.6 млн. единици. В съпоставяне с данните от преди пандемията за 2019 година, това съставлява спад от 26% в продажбите на коли единствено за три години.

Последните години бяха белязани от огромни събития като Брекзит, пандемията от ковид, проблеми в доставките на полупроводници и войната в Украйна, а нейното влияние оказва въздействие върху цените на сила “, сподели президентът на ACEA и основен изпълнителен шеф на BMW Оливър Зипс.



„ Всички тези неща акцентират какъв брой бързо, какъв брой надълбоко и какъв брой непредвидимо се трансформира нашият свят. Това важи не на последно място в геополитическия подтекст – където има директни последствия за нашата световно взаимосвързана промишленост и нейните тясно свързани вериги. “

Въздействието на тези провокации е отразено в последните данни за продажбите на коли в Европейски Съюз. Осем месеца след началото на 2022 година общите размери се свиха с съвсем 12%, достигайки към 6 млн. продадени нови коли. Досега пазарът беше стеснен единствено от страна на предлагането, защото продължаващият дефицит на съставни елементи ограничаваше индустриалните размери. Търсенето обаче може също да пострада през идващите месеци заради инфлацията и страховете от криза.

Въпреки свиващия се пазар и натиска от инфлацията и разноските за сила, автомобилната промишленост продължава да влага всеобщо в научноизследователска и развойна активност и в уменията и технологиите, движещи зеления и цифров преход, изясни новият общоприет шеф на ACEA, Сигрид де Врис.

Такава огромна промяна може да бъде сполучливо реализирана единствено от промишленост, която остава конкурентоспособна и в бъдеще. Това също е мощно подвластно от верните политически рамкови условия “, добави де Врис.

Изпълнителният шеф на BMW добавя, че с цел да се върне промишлеността към напредък, и то с още по-голям дял в продажбите на електрически коли, би трябвало да бъдат взети ограничения, с цел да може да се изпълнят и задачите за запазване на климата. Асоциацията приканва Европейски Съюз да одобри и ползва Закон за сериозните първични материали, който ще обезпечи стратегически достъп на автомобилната промишленост до суровините, нужни за производството на електрически коли и по-ускорено внедряване на инфраструктурата за зареждането им. И още – секторът се нуждае от по-голяма резистентност на веригите на доставки в Европа.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР