Paysafe представя ново глобално проучване за тенденциите в разплащанията сред

...
Paysafe представя ново глобално проучване за тенденциите в разплащанията сред
Коментари Харесай

Българските потребители не са склонни да заменят паролите си с биометрични данни, заради страх от измами с идентичност

Paysafe показва ново световно изследване за трендовете в разплащанията измежду потребителите  
Ново изследване на Paysafe, водещ международен снабдител за заплащания, сочи, че 53% от българските консуматори през днешния ден показват терзание, че прекосяването към биометрична идентификация при онлайн заплащанията ще усили фрапантно броя на измамите със идентичност. Изследването открива, че 81% от респондентите в България към момента избират обичайните пароли за осъществяване на заплащания онлайн, заради опасения за сигурността с новите биометрични варианти.
Данните сочат, че две трети (64%) от българите се тормозят да заплащат сметки за артикули или услуги без въвеждане на ключова дума, а едвам 48% гледат на биометричната идентификация като по-сигурен способ за засвидетелствуване на самоличността.
Докладът на Paysafe Изгубени в преводите: Краят на риска?, изследва какво е отношението на потребителите към използването на биометрични данни преди въвеждането на SCA (Strong Customer Authentication) тази година. Годишното изследване се организира измежду консуматори в Обединеното кралство, Съединени американски щати, Канада, Германия и Австрия, а тази година за първи път и в България.
Потребителите, които не се усещат удобно при потреблението на биометрични данни за идентификация, показват неналичието на доверие като съществена причина за това. Изследването разкрива още опасения за потреблението на биометрични данни:52% от респондентите в България споделят, че не желаят фирмите да имат достъп до техните персонални биометрични данни38% декларират, че не са задоволително добре осведомени с биометричната идентификация, с цел да ѝ се доверят33% се тормозят, че пръстовият им отпечатък може да бъде елементарно заимствуван и употребен за измама29% сочат, че за тях биометричната идентификация не наподобява задоволително сигурна
„ Биометричните данни са голяма опция нашата промишленост да пребори възходящия риск от измами. Не е изненадващо обаче, че има боязън и отвращение измежду потребителите да употребяват точно биометричните данни като форма на засвидетелствуване на заплащанията, когато паролите и ПИН-овете са главният дирек на сигурността в последните 20 години. Често чуваме за измами и хакерски кавги, тъй че обществеността е наясно с рисковете, свързани с въвеждането на нови услуги и решения. За да се преодолее това, повишението на информираността и образоването на потребителите е неотложно, тъй че при въвеждането на автентификация на потребителите (SCA) те да са наясно с изгодите и опциите. Ние живеем в свят, ръководен с пароли от доста години и потребителите не са изцяло подготвени да се откажат от това, което към този момент знаят“, разяснява Даниел Корницер, основен шеф бизнес развиване, Paysafe Group.

Въпреки терзанията във връзка с биометричните преводи, от ден на ден консуматори ги употребяват – 38% от българите са употребявали биометрични данни за осъществяване на заплащания. Над половината (71%) от потребителите в България са съгласни, че потреблението на биометрични данни е доста по-бърз и ефикасен метод за заплащане на артикули и услуги.
Според изследването, при използването на биометрични данни за идентификация най-предпочитана е технологията за пръстови отпечатъци (31%), последвана от лицево различаване (12%) и гласово разпозване (7%).
„ Все по-честото приложение на биометричната идентификация се дължи в огромна степен на смарт телефон пенетрацията, като това се чака да пораства. Все отново, доставчиците на заплащания ще би трябвало да се потрудят, с цел да привлекат още потребителите към този нов модел. В последна сметка, SCA следва да докара до по-лесни и по-сигурни заплащания – което е еднообразно значимо както за бизнеса, по този начин и за потребителите“, добавя Корницер.

Прочетете цялото изследване тук.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР