Павлета ГеоргиеваСлагаме българския суверенитет над всичко. С тези думи премиерът

...
Павлета ГеоргиеваСлагаме българския суверенитет над всичко. С тези думи премиерът
Коментари Харесай

Премиерът увери, че суверенитетът е над всичко

Павлета Георгиева

Слагаме българския суверенитет над всичко. С тези думи министър председателят Кирил Петков разяснява настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България след тържествената гала по встъпването в служба на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. " Не имам вяра в зони на въздействие. Малките страни като България е доста значимо да имат цялостните пълномощия да вземат решение личната си орис и личните си участия, и какво се случва на техните територии ", съобщи още той. Петков подсети, че в петък от трибуната на Народно събрание уточни, че сходен вид реторика не оказва помощ за унищожаване на ескалацията и напрежението. Според него всеки би трябвало доста деликатно да преценя изказванията си, с цел да може да сме сигурни, че деескалацията е пътят, а не нещо друго.

" Не би трябвало да сме толкоз чувствителни към такива изказвания, каквото направи Русия със поръчката, че желае евакуиране на НАТО от България и Румъния. Такива изказвания се вършат регулярно ", разяснява и военният министър Стефан Янев. Той увери, че решенията на България и МО ще бъдат съобразени с националния интерес. По думите му самолети от Испания и Нидерландия ще извършват задания по защита на българското небе по така наречен взаимна задача ер полисинг, каквито учения, тренировки и осъществяване на този вид задача към този момент е имало. Първите изтребители ще дойдат тази седмица, а през април-май ще има още два.

" Настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България е недопустимо и безпредметно. В страната ни няма непрекъснато основани съюзнически контингенти и бойна техника. Суверенното решение за сходно непрекъснато наличие или краткотрайно разрастване принадлежи на България в сходство със съюзните ни задължения. Страната ни не приема ултимативни претенции от който и да било ", гласи сбитата позиция на президента Румен Радев от петък.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР