Паундът се оказа сред най-потърпевшите от продължаваща сага около Brexit

...
Паундът се оказа сред най-потърпевшите от продължаваща сага около Brexit
Коментари Харесай

Какво е бъдещето пред паунда и Brexit преговорите през 2019 г.

Паундът се оказа измежду най-потърпевшите от продължаваща сага към Brexit и бива разклащан от съвсем всяко заглавие в медиите. Стърлингът навлезе мощно в 2018 година и доближи най-високите си стойности след референдума за Brexit, само че бързо съумя да пропилее всички насъбрани облаги и сега GBP/USD се търгува с над 5% надолу по отношение на равнищата от началото на годината.

Все отново би трябвало да се означи напредъка в договарянията и наподобява, че решението е все по-близо. Англия и Европейски Съюз доближиха до предварителна договорка, която би трябвало да бъде гласувана от европейския и английския парламент преди да стане публична.

Според текста на съглашението двете страни се ангажират с " надълбоко митническо съдействие ", построяването на " единна митническа територия " и решение на казуса с ирландската граница в бъдеще. Европейски Съюз ще би трябвало да признае самостоятелната комерсиална политика на Обединеното кралство, както и да сложи английските банки в равностойно състояние. А преходният Brexit интервал може да бъде продължен до " една или две години ".

Официалното одобрение на договорката ще отстрани голяма тежест от паунда и може да докара до доста внезапно повишаване при GBP/USD и прочут спад при EUR/GBP. Към позитивните вести за паунда би трябвало да прибавим и че английската стопанска система наподобява оцеля след първичния потрес, провокиран от Brexit, и през последните тримесечия форсира растежа си. Това може да развърже още повече ръцете на Английската централна банка да построи един постоянен цикъл на повишение на лихвите.

Всичко това може да докара до растеж на GBP/USD през новата година като първичната цел ще са върховете от 2018 към 1,4370. От друга страна, при EUR/GBP може да забележим краткотраен спад, само че вероятно устойчиво показване на еврото може да компенсира част от силата на GBP.

В същото време едно вероятно повишаване на паунда и евентуално стягане на политиката на Английската централна банка ще се отрази отрицателно на главния английски показател FTSE100, който така и така се показва неубедително през втората част на 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР