Пътят Рила-Рилски манастир остава затворен, това стана ясно на брифинг

...
Пътят Рила-Рилски манастир остава затворен, това стана ясно на брифинг
Коментари Харесай

Пътят за Рилския манастир остава затворен, участъкът е опасен

Пътят Рила-Рилски манастир остава затворен, това стана ясно на брифинг под построената подпорна стена, от която през вчерашния ден падна голям скален пай, съобщи БГНЕС.
Скалата е отстранена, само че след рухването й стана ясно, че ремонтът в сектора не е приключен, а продължава. От отпуснатите 6.5 млн. лева за построяването на 150-метрова джоб-стена, слагане на защитни мрежи, както и стоманена ограда върху самата стена с височина от 3 м, са усвоени малко под 4 милиона.
 Падна скална маса на пътя към Рилския манастир Падна скална маса на пътя към Рилския манастир
Преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир активизираха поредност от свлачищни процеси в последното денонощие и...

В брифинга взеха присъединяване зам. министърът на Регионалното развиване и благоустройството Николай Нанков, изп. шеф на " Автомагистрали " ЕАД Стоян Беличев и инж. проф. Николай Жечев от катедра Геотехника към ВМГИ.
„ Стената предотврати доста тежко компрометиране на целия сектор, сумата от 6.5 млн. лв. не е усвоена, планът не е приключен, обмисляме следващи дейности като пренасяне на сектора “, сподели Николай Нанков.
Той добави, че освен това преовлажняване на сектора и геодинамичните процеси, не може да бъде трайно укрепен в границите на този план, а падналата през вчерашния ден канара е била 30 тона. Към този миг след съвещания със експертите не се предлага отваряне на придвижването през сектора. Ще могат да минават единствено чиновници на Светата Рилска обител.
„ През сектора ще минават духовенството и обслужващия личен състав на манастира, само че единствено в светлата част на деня, а пътят няма да бъде оставян без наблюдаване до момента в който не се успокои ската “, изясни Стоян Беличев-изп. доктор на „ Автомагистрали “.
 Борисов инспектира построяването на подпорната стена по пътя за Рилския манастир (ВИДЕО) Борисов инспектира построяването на подпорната стена по пътя за Рилския манастир (ВИДЕО)
Премиерът Бойко Борисов инспектира построяването на подпорната стена по пътя за Рилския манастир. Той бе съпроводен от заместник-министър...
Ако е била отстранена падналата през вчерашния ден канара, е щяло да се отключи свлачищен развой на 600 м. по-нагори, изясни Нанков. Според него падналия скален блок служел като натурален контрафорс за въздържане на тежките геодинамични процеси.
А по целия сектор на пътя Рила-Рилски манастир през последните дни са премахвани паднали камъни, поради продължаващите превалявания.
„ Преведено на медицински език този план съставлява интервенция по интервенция по време на зараза “, сподели инженер проф.Николай Жечев.
Според него би трябвало динамично да се реагира на динамичен развой,в сектора би трябвало да се изпълнят още три съществени и други спомагателни ограничения. Едната е слагане на 5900 м. високоякостни диагонални въжета, втората е да се анкерират всички огромни парчета и сектори от самия склон. Също по този начин предстоят хоризонтални сондажи за консолидиране на самия откос.
„ Общата резистентност на ската се дава от стената, в случай че тя няма контакт с целия свлачищен циркус, тогава ние нищо не сме създали “, изясни проф. Жечев.
 Общински консултант: Гешев гледа позитивно на корупцията у нас Общински консултант: Гешев гледа позитивно на корупцията у нас
" Говорим си с един другар оня ден и той ми споделя: " Стига с тези отрицателни мнения, дай нещо позитивно, че на хората им омръзна. "...
„ Очакват се интензивни превалявания до сряда, чакат се свлачищни процеси освен на този път, само че и на доста други места “, предизвести зам.министър Нанков. Според него се укрепват общо 92 свлачища по републиканската пътна мрежа в страната и това тук не е от най-големите и най-сложното.
А най-удачният план тук е да се построи мост над пътя, част от който ще бъде към този момент построената 150метрова подпорна стена.
Предстои ново проучване на срутищния сектор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР