Пътуване назад в годините - по времето на Цар Иван

...
Пътуване назад в годините - по времето на Цар Иван
Коментари Харесай

Пътуване във времето - история за Цар Иван Асен II

Пътуване обратно в годините - по времето на Цар Иван Асен II - приготвиха възпитаници от асеновградската професионална гимназия, носеща името на владетеля. Повод за презентацията е днешният 9-ти март, в който се означават 800 години от възкачването на държавника и 788 години от успеха му при село Клокотница, Хасковско. Целта е да се запозне обществеността с личността и делата на Цар Иван Асен II, както и с предишното на Асенoвград, изясни преподавателят по история Жечка Кръжева. Гимназистите разкриха забавни исторически обстоятелства за политиката, властването и даже за част от браковете му. Династията на Асеневци ръководи Второто българско царство сред 1187 година и 1280 година Възкачвайки се на престола Цар Иван Асен II заварва страната в ръцете на разнообразни боляри, притежаващи лични земи. Под умелото притежание на държавника техните парцели последователно минават в негова власт. Царят се е славил със своите дипломатичност и далновидна политика.
Година след провъзгласяването му той съумява да се снабди с първите си териториални придобивки. През 1219 година завръщащият се от несполучлив кръстоносен поход маджарски крал Андрей II насочва молба да премине през българските земи. Иван Асен II се съгласява, при изискване, че се ожени за дъщерята на владетеля - Анна и в зестра ще получи отнетите от унгарците Белградска и Браничевска области. Българският цар е запомнен измежду своите жители с милосърдие и добрина. Той умеел освен да печели борби, само че и да уголемява границите на България. Учениците описаха за славната победа на Цар Иван Асен II при село Клокотница и по какъв начин след борбата той освобождава хилядите пленени бойци. В плен задържа само фамилията на епирския държател Теодор Комнин, против който се е борил. Именно тази негова постъпка го популяризира като доброжелателен и доблестен общественик. Царят, чието име носи и Асенoвград, е единственият български феодален държател, разрешил си да сече златни монети със своите облик и име. По негово време се строят църкви и манастири, процъфтяват книжовността и изкуствата.
За да следи историята на живота си бе пристигнал самият Цар Иван Асен II. Седнал величествено на своя престол в Градска библиотека „ Паисий Хилендарски “ в Асеновград той слушаше с интерес презенттациите на учениците. Инициативата на гимназистите приключи със задача, в която трябваше да се наредят пъзели с облика на Асеновата препост. Специални посетители на гимназистите бяха шестокласници от асеновградското ОУ „ Петко Каравелов “ и военният историк доцент лекар Петър Ненков. Той сподели, че сходни начинания възпитават в родолюбие и национализъм подрастващите. Ненков показа съжалението си, че в днешно време патриотични и родолюбиви българи се срещат все по-рядко. В същото време историкът изрази и вярата си в уменията и знанията у бъдещите генерации, притежаващи силата да върнат любовта на хората към българската история.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР