Пациентското е-досие вече е факт. Това стана ясно на пресконференция

...
Пациентското е-досие вече е факт. Това стана ясно на пресконференция
Коментари Харесай

Представиха пациентското е-досие

Пациентското е-досие към този момент е реалност. Това стана ясно на конференция през днешния ден, на която здравният министър доктор Асен Меджииев, ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров и Борис Костадинов, шеф „ Софтуерна интеграция “ в ИО, показаха готовите функционалности.

Към момента електронното си здравно досие могат да достъпят единствено хората, които има дипломиран електронен автограф (КЕП), само че се работи и по други разновидности за достъп, обясниха участниците в конференцията.

Уеб основаният вид на досието е наличен на адрес my.his.bg, където след вход с КЕП всеки може да прегледа данните, въведени в него.

На първата страница на е-досието все още са ситуирани пет дейни модула: прегледи, посоки, резултати от проучвания и образна диагностика, ваксини и предписания. Вдясно на екрана след вход пък пациентът може да види своите персонални данни – име и дата на раждане.

„ Ако отворим прегледите, там се демонстрира лист от прегледи, източник на финансиране – освен по каса, всички – здравен фонд, частно заплащане и така нататък Самият обзор може да се отвори просто посредством избиране на съответния ред и се дава информация за вида обзор, от кого е осъществен, данни за ЛЗ, за лекаря и когато има въведена информация като анамнеза, настоящо положение, те ще бъдат също визуализирани, даде образец Борис Костадинов.

В досието има и алтернатива за свързани документи, тъй че в случай че да вземем за пример по време на обзор е обещано направление, изписани са предписания или имунизации, има бърза връзка към тях. Досието предлага също по този начин и подробна информация от и за лекаря, направил съответния обзор и издал съответното направление, както и връзка с него по телефон или имейл.

В модула с резултатите от проучвания пък с изключение на самите резултати, системата дава и референтни стойности, както и индикация, при положение, че даден индикатор е отвън нормата.

Модулът с направленията съдържа и баркод, като да вземем за пример при отиване в лаборатория с направление за проучвания, на място може да бъде сканиран баркодът, без да е належащо пациентът да дава други данни. Сред реквизитите на направленията са период за осъществяване, цялостно изложение на съответните проучвания, както и по каква диагноза се изпраща пациентът. Когато направлението бъде изпълнено, системата показва дата, на която е изпълнено, и на самите проучвания има стрелкичка, която дава опция да разпънем информацията и да получим пряк линк към самите резултати.

По отношение на изписаните предписания пък – до всеки медикамент стои съответната доза и скица на банкет.

„ НЗИС наблюдава всеки един достъп, всяко едно събитие, което се случва с нашите здравни данни и можем да прегледаме този лист от събития с менюто „ История на дейностите “. Системата записва всички дейности. Имаме филтър на дейности, осъществени от други лица, с него може да се види достъп, получен до избрани документи и основаване на документи. За да сме сигурни, че този лекар в действителност ни е издал това направление, този обзор, тази имунизация “, изясни още Костадинов.

От думите му стана ясно също по този начин, че системата не разрешава въвеждане на информация със задна дата. Максимално вероятното закъснение е до три дни, като тази алтернатива е оставена за случаите, в които лекарите са по-натоварени и нямат опция да вкарат данните незабавно след обзор.

Работата по приложението продължава, като следва да се вкара функционалност, посредством която родителите да могат да достъпят е-досието на детето си (до 18 г.), както и опция да достъпим е-досиетата на възрастните си родственици с тяхно единодушие, сподели още Борис Костадинов. Към момента също по този начин системата не разполага с исторически данни, само че се работи интензивно с Министерство на здравеопазването и НЗОК, като се изследва опцията за прекачване на историческите данни на пациентите в е-досиетата.

Обмисля се и опция в него да се вписват освен медикаментите, само че и да вземем за пример питателните добавки, които одобряват хората. Причината: „ Сега имаме доста данни за случаи, в които пациенти, които одобряват лекарства не по лекарско наставление, хранителни добавки и освен, водят по-късно до кръстосани реакции с други лекарства по лекарство наставление, което ни навежда на мисълта, че би трябвало и добавките също да се включат “, разяснява ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Министър Меджидиев на собствен ред удостовери, че Здравното ведомство ще поддържа прибавянето на тази функционалност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР