Пациентите с тежки заболявания като спинална мускулна атрофия, захарен диабет

...
Пациентите с тежки заболявания като спинална мускулна атрофия, захарен диабет
Коментари Харесай

Заради коронавируса се облекчава режимът за изписване на лекарства на тежко болните

Пациентите с тежки болести като спинална мускулна недоразвитост, захарен диабет вид 1 и 2 и други, за които се изписват скъпоструващи медикаменти посредством протокол, ще могат да посещават по-рядко доктор, с цел да получават медикаментите си. Мярката се постанова поради обстановката с ковид COVID-19 в страната и цели да не се прекъсва лекуването на хората.

Протоколите за определяне на тези медикаменти към този момент ще се издават за период до 365 дни, реши Надзорният съвет на здравната каса (НЗОК). Преценката за периода на всеки протокол ще е на наблюдаващия доктор експерт и ще е належащо утвърждение на съответната лекарска комисия.

Решението не значи автоматизирано възобновяване на протоколите, а болните следва да посетят доктор при приключването на периода на актуалните им документи, прецизираха от пресцентъра на здравната каса. Списък на всички болести, за които важи смяната може да видите тук.

По отношение на пациентите с хронични болести като астма или хипертония , които получават медикаменти с рецептурни книжки, да вземем за пример през три месеца, се резервират сегашните правила.

Надзорният съвет на НЗОК утвърди и решения за работата на лекарските комисии, тъй че тя да не пострада при възможна карантина поради ковид, каквато обстановка имаше в Плевен.

При слагане под карантина на лечебно заведение, на чиято територия се намира и профилирана лекарска комисия, в границите на деня то би трябвало да осведоми Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) и да уточни различно място, където ще работи комисията, както и графика ѝ. За здравноосигурените хора няма ограничавания при провеждането на диагностични проучвания в други здравни заведения, нужни при явяването им пред профилирана комисия, показват от НЗОК.

Районните здравни каси се задължават навреме да осведомят експертите, които издават протоколи, за смяната в активността на комисиите, както и общопрактикуващите лекари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР