Пациенти с диабет са принудени да търсят животоподдържащи инсулинови лекарства

...
Пациенти с диабет са принудени да търсят животоподдържащи инсулинови лекарства
Коментари Харесай

Пациенти с диабет отново са без инсулин: Защо дефицитът продължава и след забраната за износ?

Пациенти с диабет са принудени да търсят животоподдържащи инсулинови медикаменти в прилежащи градове поради неналичието на препаратите в аптечната мрежа.

Този проблем стартира още преди година, само че продължава и до момента макар наложената възбрана от Министерството на здравеопазването за експорт на инсулин от България.

Забраната важи още от ноември 2023 година, само че не облекчава недостига в страната.

" За страдание казусът се задълбочава. Инсулин, макар възбраните на министъра, няма. ТИ си заставен да обикаляш аптеки с цел да го октриеш, постанова се да го търсиш в прилежащи градове. Това не е нещо, което може да се размени ", сподели Елисавета Котова от пациентска организация пред Нова ТВ.

От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти упорстват Здравната каса да разгласява всички данни за това какви количества инсулинови препарати се поръчват в България, дава отговор ли това на потребностите на пациентите, какъв брой от тях се изписват от лекарите и каква е разликата с фактически продадените количества по рецепта.

Боряна Маринкова от асоциацията упрекна здравните управляващи в " неплатежоспособност " и " тотално надменно отношение " по въпроса с изгубването на инсулина.

Според нея - допустимо е да се случва кражба на медикаменти от местата, които имат право да ги отпускат, или тези лекарства да се препродават в " куфарна търговия ".

Пациенти се оплакват от липса на " Актрапид ", " Тресиба ", " Фиасп " и други

В България има към 80 000 инсулинозависими хора. Не е толкоз комплицирано да се направи следене къде отиват тези медикаменти, разяснява Елисавета Котова.

Още през лятото на 2023 година започнаха проблемите при търсенето на този вид лекарства, поради което се вкара и наложително изписване с електронна рецепта на медикаментите за диабет.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР