Пациенти от цял свят идват да се лекуват в Германия,

...
Пациенти от цял свят идват да се лекуват в Германия,
Коментари Харесай

За такива хора няма място в Германия

Пациенти от целия свят идват да се лекуват в Германия, което значи също, че имат доверие в немските лекари и лечебни заведения. И това е добър отзив за немското опазване на здравето. В някои градове, като Висбаден, Мюнхен и Хановер, здравният туризъм даже се е трансформирал във значим стопански бранш.

Затова и не би трябвало да се изненадваме, че в една частна клиника в Хановер, ръководена от прочут ирански доктор, е постъпил почитан представител на режима в Техеран. Пациенти от Саудитска Арабия се лекуват в Съединени американски щати. Но иранците нямат такава опция и идват на лекуване в Германия, където до момента в никакъв случай не са имали някакви проблеми.

Случаят с аятолах Махмуд Хашеми Шахруди обаче е друг. От 1999 до 2009 година на него е било подчинено цялото иранско правораздаване. През този интервал в Иран са екзекутирани над 2 000 души, в това число деца и младежи, а аятолахът е упрекван в тежки нарушавания на човешките права.

В Хановер той се е лекувал от мозъчен израстък. Разбира се, че той също има право на лекуване. Но Германия не трябва да се трансформира в "санаториум " за лица, упреквани в нарушавания на човешките права и с полепнала кръв по ръцете, съобщи Фолкер Бек от Зелената партия. Точно подобен е казусът с някогашния началник на иранското правораздаване - човек без капчица благосклонност, одобрявал средновековни способи за санкции, като умъртвяването с камъни или хвърлянето от високо.

Докато аятолах Шахруди се лекуваше в Германия, десетки хиляди иранци стачкуваха против режима в Ислямската република. В четвъртък немският външен министър Зигмар Габриел беседва в Брюксел с иранския си сътрудник Зариф. В същото време аятолах Шахруди е чакал на летището в Хамбург да вземе самолета назад за Техеран.

През последните няколко дни във федералната прокуратура бяха импортирани три желае за наказателно гонене против Шахруди. Те обаче не съумяха да осуетят неговото тръгване. Точно противоположното даже - най-вероятно са го ускорили. Изглежда иранското управление е схванало, че не може към този момент да изпраща всеки един политик за лекуване в Германия. И критиците на немската политика по отношение на Иран, които упрекват Берлин, че продължава да подхожда към Иран с схващане, в този момент се усещат изцяло прави.

Коментарът е на Райнер Херман, ФАЦ, оповестен в "Дойче веле "

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР