Пациентът винаги е потърпевш в така действащата ни здравна система.

...
Пациентът винаги е потърпевш в така действащата ни здравна система.
Коментари Харесай

Мария Петрова: При тази здравна система пациентът винаги е потърпевш

" Пациентът постоянно е пострадал в по този начин настоящата ни здравна система ". Това съобщи в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " юрист Мария Петрова, експерт по здравно право:

" С тези допълнения обстановката на пациента нито ще се облекчи, нито ще се улесни, нито ще докара по-бързо до срещи с лекари, експерти, до това да има своевременна, съответна, качествена здравна помощ, тъй че изрично пациентът ще е ощетен, без значение дали тези промени влязат в действие или не, тъй като те директно касаят пациента във връзка с персоналните лекари и диагностиката, която те имат право да правят. Държавата евентуално няма да има запас, с цел да покрива скъпоструващите проби, каквито са PCR диагностиката и е допустимо да следим повишение на по този начин наречената скрита заболеваемост ".

" Промяната, която е заложена в изменението на Закона за здравето, постанова министърът на опазването на здравето и надлежно шефовете на районните здравни инспекции да издават заповеди. Един от главните проблеми и в изключителната конюнктура, и в изключителната епидемиологична конюнктура, беше точно методът, по който се издават заповедите ", добави още експертът по здравно право:

" Първо, граматически текстовете са недобре издържани, с цел да не употребявам по-силни думи за рецензия. Второ, общите административни актове, които се планува да се издават, не се издават по метода, по който се показват в Здравна комисия и в Министерство на здравеопазването, което ги прави мощно уязвими от правна позиция, а това, че те са мощно уязвими от правна позиция не е заяждане или опит да търсим слаби места и рецензия, а е това, че аз виждам в бъдеще проблем. Проблемът е, че когато няма изясненост въз основа на какви критерии ще се одобряват тези заповеди и няма изясненост да е спазен процесуалният ред по издаването на тези заповеди, ние още веднъж сме в един юридически безпорядък и по никакъв метод няма да се реализиран сигурност и непоклатимост ".

Адвокат Мария Петрова разяснява още, че от по този начин заложените промени не излиза наяве дали остава наложително носенето на маски на закрити места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР