Пациент с пневмония е бил приет преди дни в Инфекциозното

...
Пациент с пневмония е бил приет преди дни в Инфекциозното
Коментари Харесай

Легионерска болест е установена при възрастен пациент в Пазарджик

Пациент с пневмония е бил признат преди дни в Инфекциозното поделение към Областната болница в Пазарджик, а при направените проучвания е открито, че мъжът е с Легионерска болест. Диагнозата е доказана от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Човекът е на 69 години, от Пазарджик, не е пътувал в чужбина.

Това е първият пациент с Легионерска болест за годината в Пазарджишко. Миналата година в Инфекциозното поделение бе лекуван и различен мъж с това заболяване, напомня началничката на отделението доктор Мария Пишмишева.

От началото на 2022 година в страната са регистрирани 4 случая на Легионерска болест. За същия интервал през миналата година са 2.

Д-р Пишмишева припомня още, че Легионелозата е бактериално заболяване, което протича с развиване на остра респираторна зараза, постоянно с пневмония. Тя може да бъде тежка, животозастрашаваща и да докара до съдбовен край при част от болните (5-10%). Най-застрашени са хора в крайните възрасти и такива с съпътстващи болести или имуносупресия, в това число медикаментозна.

Заболяването се предизвиква от бактерии от жанр Легионела, които са необятно публикувани в природата водни басейни. Размножават се в някои амеби и в тях са предпазени от действието на дезинфектанти.

Човек се заразява, като вдишва легионели чрез воден аерозол и при непосредствено инхалиране на вода при респираторни операции. С сериозна роля са изкуствените водни уреди, генериращи аерозоли в публични здания, климатични съоръжения, басейни, тангентори, вани, фонтани.

Най-често болестта стартира с нараснала температура, главоболие, болки по мускули и стави и изнемощялост. Респираторните прояви като кашлица и обособяване на храчки не са наложителни, само че макар неналичието на такива недоволства при обзор се откриват данни за тежка пневмония. Нерядко се засягат други органи и системи.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР