Пациент от Великотърновско пипна уж изчезналата ку-стреска. Това става ясно

...
Пациент от Великотърновско пипна уж изчезналата ку-стреска. Това става ясно
Коментари Харесай

Нов бич: Ку-стреската се върна, удря сърцето

Пациент от Великотърновско пипна сякаш изчезналата ку-стреска. Това излиза наяве от седмичния мониторинг на заразните и паразитни заболявания в региона, извършен от специалистите на Регионалната здравна ревизия в остарялата столица. Диагностицираният е от община Свищов, а болестта е намерено в интервала 20 – 26 март.

Последният случай на ку-треска във Великотърновско е от 2011 година, демонстрира архивът на РЗИ Велико Търново.

Инфекцията нормално се предава от селскостопански животни – основно крави, кози и овце. При тях заболяването общоприетоо протича без клинична демонстрация. Заразяването може да стане по време на размножителния интервал на животните – при поемане на пръски или прахуляк, съдържащи причинителя, или при изразходване на инфектирани артикули.

Възприемчивостта на човек към ку-треската е висока.

След боледуване се основава дълготраен имунитет, който защищава от повторни болести. Болестта има зимно-пролетна сезонност с най-много през месеците март-април.

Най-честите признаци на инфекцията са свързани с остро начало, повишение на телесната температура до 39 – 40 градуса, изразено настинка, изнемощялост, болки в мускулите и ставите, незначителни недоволства от страна на белия дроб макар рентгенологично добре изразената пневмония. В някои случаи след години болестта може да хронифицира, като засегне и сърцето.

Лечението е антибиотично.

Бюлетинът на РЗИ демонстрира също продължаваща наклонност за високи равнища на шарка. За 7 дни са диагностицирани 55 лица с варицела и 18 със скарлатина. Повече от половината случаи са установени в община Велико Търново. 58 души от региона са се разболели от грип, а 15– от ковид.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР