Пациент от Горна Оряховица и неговият лекуващ лекар станаха герои

...
Пациент от Горна Оряховица и неговият лекуващ лекар станаха герои
Коментари Харесай

Мъж от Горна Оряховица стана герой в национална кампания за сърдечната недостатъчност

Пациент от Горна Оряховица и неговият лекуващ доктор станаха герои в Националната акция „ Живот със сърдечна непълнота “ на Института за здравно обучение. Хора от разнообразни градове споделят по какъв начин се е трансформирал животът им след слагането на диагнозата и по какъв начин се оправят със болестта дружно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„ тежките “ пациенти, които лекарите са имали в своята процедура. Всяка от историите е снимана във видео, в което вземат участие и лекарят, и пациентът. Доверието посред им, самодисциплината, медицинските открития – това избавя болните и им дава вяра за естествен живот.
Илиян Михайлов живее в с. Виноград. Обича да върви за риба на язовира до селото. Но единствено допреди година нямал сили даже да вдигне въдицата. Чувствал отмалялост, безсилие, неспособност да мине даже 10 метра. Отчаял се, чувствал се ненужен за себе си и фамилията. Днес обаче може да измине и километър, може да цепи дърва и да рине сняг, правил е даже тежък физически труд – копал ровове за археолози, които търсели разкопки в региона. Втория си живот отдава на лекуващата си лекарка – доктор Ани Михайлова, кардиолог в Горна Оряховица.
Във видеото взе участие и доктор Петя Йорданова, експерт по вътрешни заболявания и кардиология от Враца. Тя има доста пациенти като Илиян и споделя напредъка при един от тях – дълготраен диабетик с доста повредено сърце. Мъжът е претърпял инфаркт и няколко инвазивни процедури, затруднявал се с нормалните си действия у дома. Днес той е в най-хубавото си положение, постоянно поддържа връзка със своя доктор и приема предписаните лекарства. Той е един от най-хубавите образци, че живот със сърдечна непълнота има.
Умора даже при най-малкото изпитание, зной, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна непълнота. Кардиолозите я дефинират като световна пандемия, която ще бъде камшик за човечеството в идващите 10 години.  Но в случай че пациентите се вслушват в препоръките на своя доктор, поддържат здравословно тегло, добра физическа интензивност и се хранят умерено, вяра има.
Повече вижте във видеото:

Сърдечната непълнота (СН) е съществено хронично заболяване , при което сърцето не може да изтласква задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Сред най-често срещаните аргументи за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на зной и мощна изнемощялост могат да лимитират работоспособността на пациентите или способността им да правят нормалните си ежедневни действия, което води до обществена изолираност, тревога и меланхолия. Сърдечната непълнота заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови болести. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след слагане на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни даже от редица ракови болести, а обществото към момента счита рака за най-опасен.
В България със Сърдечна непълнота живеят към 150 000 души, които са диспансеризирани при персонален доктор или кардиолог. В Област В. Търново болните са 6854. 90% от тях са на възраст над 65 години. За предходната година лечебни заведения във В. Търново са отчели 2869  хоспитализации във връзка на СН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР