Патриарх Кирил е разочарован от размиването на ролята на Русия

...
Патриарх Кирил е разочарован от размиването на ролята на Русия
Коментари Харесай

Патриарх Кирил разочарован от размиването на роля на Русия в освобождението на България

Патриарх Кирил е отчаян от размиването на ролята на Русия в освобождението на България - под това заглавие формалната съветска организация ТАСС осведоми за срещата на съветския патриарх с президента Румен Радев през днешния ден.

"Искам искрено да заявя, че за мен беше мъчно да чувам всички тези позовавания за присъединяване на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България ", сподели патриарх Кирил.

"Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични аргументи тя да бъде премълчавана през днешния ден или лъжливо интерпретирана ", акцентира съветският патриарх.

"Всички диалози за дружбата се ревизират от действителността. Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение ", счита патриарх Кирил.

Българският държавен глава цени високо присъединяване на съветския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и акцентира, че народът ни пази загатна за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и България почита паметта на воините, починали за нейното избавление. „ Така както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата народност “, акцентира Румен Радев, представен от прессекретариата на президента..

По-рано през днешния ден патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " Съборна света литургия, отдадена на 140 години от Руско-турската война.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Приемете нашата дълбока признателност за насладата от това да бъдем дружно в тези паметни дни. Вашето наличие измежду нас и на всички посетители от Русия е още едно удостоверение за здравите и непрекъсваеми духовни връзки сред нашите православни нации и православните ни църкви. Свидетелство за нашето единение и залог за нашето общо бъдеще в следване на Евангелския път, обърна се патриарх Неофит към съветския патриарх.

Министерство на вътрешните работи пази патриарх Кирил от обществените мрежи

Патриарх Кирил на Шипка: Тук е свещено място

Светът, в който живеем през днешния ден е секуларизиран и от ден на ден отчаян, и изправя нашите православни църкви и православната ни съвест пред още по-нови и по-опасни провокации и тествания, в изискванията на които всички ние сме призовани да бъдем правилни пастири на своето стадо, сподели в словото си патриарх Неофит.

В единството е същинският
залог за нашата мощ и за нашия триумф, съобщи патриарх Неофит.

Господ да благослови Светата Българска черква и да не оставя народа й без своите милости, сподели патриарх Кирил.

„ Християните знаят, че без Божията помощ всяко човешко изпитание се оказва на вятъра. Истинското знамение от време на време идва тъкмо тогава, когато всички човешки сили са изчерпани в отговор на последното изпитание на човешката воля. То се появява там, където фактически е належащо в живота на индивида за неговото избавление. То изисква насрещно деяние от човека-усилена молитва и насоченост към Бога “, сподели още патриарх Кирил.

"Историците приказват за това, че нито Русия, нито българският народ, са били подготвени за тази война. България е била обезкървена грубо от потушеното въстание, а Русия още невъзстановена от неблагополучния спор с европейските страни в предшестващите години. Войната заплашвала да легне като тежко задължение над цялото съветско население и да изостри връзките с Европа, само че Русия е потресена от страданията на единоверния народ и взема решение да го пази, презирайки личното си благоденствие и без да получи в подмяна на това нещо “, съобщи Московският и на цяла Русия патриарх.

Той уточни, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на български опълченци и съветски бойци, паднали в борбата преди 140 години, когато нашите нации се борят един до друг за свободата на България. Тази победа носи и духовния смисъл на успеха над земното зло и неправда. Тя е дадена поради вярата на нашите нации, съобщи патриарх Кирил.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР