Пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции, ще се възползват от

...
Пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции, ще се възползват от
Коментари Харесай

Туристите в Европа с повече права от днес

Пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции, ще се възползват от по-големи права като консуматори от през днешния ден. Въвеждат се и удобства за туристическите компании, с цел да оферират своите услуги оттатък националните граници. Недоволните туристи ще могат да се възползват от новата изцяло хармонизирана европейска инструкция за пакетните туристически пътувания, изяснява Мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net).

Какво се трансформира?
Туроператорът може да усили цената до 20 дни преди старта на пакетната отмора, само че единствено при положение, че това е категорично планувано в контракта. Увеличението на цената е допустимо, когато смяна в цените на горивото, налозите или валутните курсове изисква това. От друга страна, в случай че посочените разноски се намалят, то туристите могат да изискат надлежно понижаване на цената. Ако нарастването на цената е над 8% от общата за туристическия пакет, то Вие може да се откажете от услугата, без да дължите такса за преустановяване.
Директивата за туристическите пакетни почивки не включва използването на ваканционни жилища или жилища, които се резервират непосредствено от туроператора, без да се включва друга услуга.
Свързаните пътувания посредством съглашения също са обект на директивата. Например: Вие резервирате полет на един уеб страница за резервации и сте препратен на различен уеб страница. На втория уебсайт резервирате хотел или наемате автомобил в границите на 24 часа. При това Вашите персонални данни се трансферират също в границите на 24 часа. След като сте сключили подобен контракт, Вие сте предпазен против неплатежоспособността на резервационния уеб страница, който става туроператор, както и против неплатежоспособността на самолетната компания и на хотела.

Отказвате се да пътувате, тъй като е изригнал вулкан или има атентат?
Тогава не плащате такса! Можете да се оттеглите без наказателна клауза от контракта, когато са налице изключителни условия в мястото на идване – да вземем за пример избухва зараза, изригва вулкан или има опасност от тероризъм. В този случай уредникът ще ви върне парите в границите на 14 дни.

Няма задоволително участници? Има периоди, в които би трябвало да бъдете известени!
Туроператорът, както и до момента, може да планува в контракта, че пакетната отмора може и да не се състои, в случай че има прекомерно малко участници. В новата инструкция са избрани периоди, в които уредникът би трябвало да уведоми клиентите си: 20 дни преди започване на осъществяването на туристическия пакет, в случай че пътуването продължава над 6 дни, 7 дни преди началото на туристическия пакет, в случай че той продължава 2-6 дни и 48 часа преди старта на пакетната отмора, когато тя трае по-малко от 2 дни.

Не сте останали удовлетворени? Имате 2 години да се оплачете!
Възражения против качеството на услугите би трябвало да бъдат докладвани допустимо най-скоро (за предпочитане още по време на пътуването), с цел да може туроператорът да реагира и да отстрани казуса. Въпреки това към този момент ще можете да се оплачете в границите на 2 години, в случай че не сте съумели да се свържете с туроператора или пък казусът не е бил отхвърлен.
Ако туроператорът е търговец, регистриран в друга страна от Европейски Съюз, Исландия или Норвегия, може да се обърнете за подпомагане и към Европейски потребителски център България на www.ecc.bg.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР