Пътническите влакове да пътуват със 160 км/ч или по-бързо до

...
Пътническите влакове да пътуват със 160 км/ч или по-бързо до
Коментари Харесай

Брюксел заменя късите полети с високоскоростни влакове

Пътническите влакове да пътуват със 160 км/ч или по-бързо до 2040 година, тъй че да се основават конкурентни високоскоростни железопътни връзки в целия съюз. Така времето за пътешестване сред Копенхаген и Хамбург ще стане 2.5 часа вместо нужните в този момент 4.5 часа.

Това е част от проекта на Европейската комисия за по-добра съгласуваност и пренасочване на повече пасажери и товари към железопътния превоз като мярка за реализиране на задачите на Зелената договорка и понижаване на излъчванията с 90% до 2050 година

Към момента единствено 7% от интернационалния пътнически трафик в Европейски Съюз е с влакове, като секторът среща редица компликации на национално равнище и има мощна конкуренция от нискотарифните полети. Показателно е, че трансграничните нощни влакове са намалели с две трети през последните 20 години.

В същото време жп превозът остава един от най-екологичните - с принос едвам 1% към въглеродните излъчвания от бранша.
Реклама
" Предлагаме по-високи стандарти за европейската транспортна мрежа (TENT-T), усилване на високоскоростната железопътна линия и вграждане на мултимодалността, както и нов кулоар север - юг в Източна Европа ", показа комисарят по превоза Адина Валеан.

Планът за деяние включва още синхронизиране на националните законодателства, довеждане докрай (най-късно до 2050 г.) и модернизиране на европейските транспортни коридори (намаляване на разноските за потребление на жп мрежата), удвояване на високоскоростния железопътен трафик до 2030 година и утрояването му до 2050 година (чрез усилване на нощните влакове), цифровизация на транспортната инфраструктура (включително посредством приложения за подвижност, позволявайки на пасажерите да намерят най-хубавите билети на най-атрактивната цена, както и улеснение на връзките сред летища и пристанища и опцията пасажерите да чекират багажа си автоматизирано от трен на самолет).

Чрез сходни вложения в ТЕН-Т мрежата от няколко месеца работи още веднъж и нощният трен сред Виена и Брюксел, за който са нужни 8 часа, както и линията Париж - Виена и други

Комисията ще поддържа посредством европейско финансиране стартирането на най-малко 15 трансгранични плана за високоскоростни връзки (нови или съществуващи такива). По информация на " Блумбърг " Европейска инвестиционна банка също ще даде 8.7 милиарда евро на фирмите за закупуване на нови вагони и обвързвано с тях съоръжение.
Реклама
Междувременно група зелени депутати от комисията по превоз в Екологичен потенциал упорстват пред вицепредседателя на Европейска комисия Франс Тимерманс финансирането за пътни и авиационни мрежи да бъде сведено до " най-малко " спрямо други типове превоз, както и включване на велосипедните направления в коридорите на TEN-T. Предстоящите CO2 квоти за авиацията, част от зеления преход, са също стъпка в тази посока.

Европейските транспортни коридори свързват 424 огромни града с пристанища, летища и железопътни терминали. " Препоръчваме специфична рамка за устойчива градска подвижност - която да управлява по-бързия преход към безвредна, налична, приобщаваща, умна градска подвижност с нулеви излъчвания ", добави още комисарят по превоза Адина Валеан.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР