Пътна безопасност влиза в училищата, качват децата на електробуси.Електрическите автобуси

...
Пътна безопасност влиза в училищата, качват децата на електробуси.Електрическите автобуси
Коментари Харесай

Пътна безопасност влиза в училищата, качват децата на електробуси

Пътна сигурност влиза в учебните заведения, качват децата на електробуси.

Електрическите рейсове да влязат като постоянно средство за транспорт на възпитаници е амбициозната цел

на новата стратегия „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

Тя е една от двете нови стратегии, които Министерството на образованието и науката пусна за

публично разискване. Като цяло стратегиите са 22 и множеството са продължение и надграждане на към този момент създадените в учебните заведения.

Тъй като цената на електрическите возила е висока, програмата за сигурност по пътищата планува да се доставят няколко електробуса с друг брой седящи места.

Те ще бъдат оборудвани и със съпътстващата инфраструктура – зарядни станции, акумулатори и други Пилотните бройки ще покажат какъв брой ще коства на страната да се вкара този вид превоз за транспорт на децата от обитаемоте места, където няма учебно заведение или детска градина.

В момента проблемите по превоза на учениците са много и те касаят освен амортизирането на транспортните средства, само че и обезпечаването на водачи.

Немалка част от водачите са пенсионери, а през предходната година имаше няколко случая, които заплашиха сигурността на децата.

В доста региони липсва задоволителна конкуренция на пазара на транспортни услуги, което прави незадоволително благонадежден и ефикасен вид обезпечаването на учебен превоз като външна услуга, показват от просветителното министерство като претекст за стартирането на тази част от програмата. Освен това, когато пътуващите по един маршрут възпитаници са повече, се постанова да има още най-малко един дублиращ ученически автобус.

Необходим е запас от най-малко 15 учебни рейса, които да се употребяват при непредвидени обстановки, безапелационни са от просветителното ведомство.

А сходни обстановки не са изключение, тъй като стават произшествия и повреди с транспортните средства, а и не е необичайност прекратяването на контракти за транспорт, когато транспортната услуга се прави от външна компания.

У нас има 956 средищни детски градини и учебни заведения, а пътуващите деца и възпитаници от 1-ви до 12-и клас са 90 700. Всички те учат в друго обитаемо място от това, в което живеят.

От 2005 година досега МОН е закупило и трансферирало на общини и учебни заведения над 1700 моторни транспортни средства. В програмата са планувани също пари за просветителни площадки по пътна сигурност и за образования на по-големите деца.

1,6 млн. лв. ще се насочат към надарени възпитаници за присъединяване в интернационалните надпревари и олимпиади.

Парите са заложени в програмата „ Организиране и осъществяване на национални и интернационалните училищен олимпиади и надпревари “. За средствата ще аплайват както самото министерство, по този начин и STEM центрове, районните ръководства по обучение, учебни заведения и просветителни организации.

В сумата влизат и 10 000 лева за мониторинг, а тя явно е нужна, тъй като се оказва, че значително родители поемат разноските освен за образованието, само че и за пътните и престоя на участниците в влиятелни интернационалните надпревари, разясняват родители на надарени математици.

Много от тях не са осведомени и не знаят по какъв начин биха могли да аплайват за финансиране, без значение дали е самостоятелно или групово.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР