Патентното ведомство обяви безвъзмездна помощ за малките и средните предприятия

...
Патентното ведомство обяви безвъзмездна помощ за малките и средните предприятия
Коментари Харесай

Как малки фирми да получат пари за регистрация на марка

Патентното ведомство разгласи безплатна помощ за дребните и междинните предприятия за протекция на интелектуална благосъстоятелност през 2023 година Ваучерите през тази година ще покриват до 90 на 100 от разноските и съвсем всички действия, които МСП би трябвало да извършат в процеса по придобиване на протекция за тяхната интелектуална благосъстоятелност, като оптималната сума за възобновяване доближава 1500 евро.

От Патентното ведомство осведомят бизнеса, че Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност (СЕСИС) планува нова самодейност за увеличение на бюджета на Фонда за дребни и междинни предприятия в Европейски Съюз за 2023 година Целта е подкрепяне на бизнеса в повишението на конкурентоспособността му посредством по-добра протекция и потребление на правата на интелектуална благосъстоятелност.  

Ваучер 1 ще възвръща до 90 на 100 от разноските за услуги за предварителна диагностика на обекти на интелектуална благосъстоятелност на стойност до 1350 евро (в взаимозависимост от използваните разноски на национално равнище за тази услуга, с оптималната цена за услугата от 1500 евро). Това би разрешило на МСП да се възползват изцяло от сканирането на своето портфолио от обекти на интелектуална благосъстоятелност и към момента да разполагат със средства, с цел да аплайват за придобиване на спомагателни права на интелектуална благосъстоятелност, следвайки рекомендациите в отчета от сканирането на интелектуална благосъстоятелност.  

Ваучер 2 ще покрива регистрацията на комерсиална марка и дизайн на национално, районно, европейско и интернационално равнище за най-много 1000 евро. Процентът на възобновяване ще остане 75 на 100 за търговски марки и дизайни, декларирани на национално, районно и европейско равнище и 50 на 100 за търговски марки и дизайни, декларирани на интернационално равнище.  

Ваучер 3 за национални и европейски патенти, с който ще се разшири опцията за възобновяване на такси при подаване на национални и европейски патенти и изследване на предшестващото положение на техниката. Размерът на безвъзмездната помощ и процентът на възобновяване също се усилват надлежно на 1500 евро и 75 на 100.  

Ваучер 4, който ще покрие 50 на 100 от таксата за електронно подаване на поръчки за сортовете растения на равнище Европейски Съюз (225 евро). Предоставяйки финансова поддръжка за регистрацията на сортовете растения, Фондът за МСП ще подкрепя МСП, участващи в зеления и дигитален преход, като в това време поддържа задачите на Зелената договорка на Европейска комисия. За този ваучер няма да има интервал на осъществяване, защото единствено таксата за кандидатстване ще бъде позволена за възобновяване.

Тръгват нови стратегии за подкрепяне на компаниите

Две са значителните промени за 2023 година – увеличение на бюджета и по-кратък интервал на активиране на всеки един от четирите ваучера, понижен до два месеца с опция за удължаването му до четири месеца. Това би спомогнало за усъвършенстване на осъществяването на бюджета, като разреши по-бързо освобождение на неизползваните средства към МСП.
 istock istock
Общо 10 350 дребни и междинни предприятия са кандидатствали за финансиране от Фонда за дребни и междинни предприятия /МПС/, като са подали 10 532 поръчки. От тях за ваучер 1 са 795 броя, а за ваучер 2 са 10 419 броя. 

Запитвания за възобновяване на разноски, свързани с интелектуалната благосъстоятелност, са 23 927 (диагностика на интелектуалната благосъстоятелност /IP Scan/, търговски марки и дизайни). Одобрение са получили 8 390 дребни и междинни предприятия /МСП/.

Общият брой кандидатствали МСП е 351, които са входирали 355 поръчки. Одобрените по Ваучер 1 (IP-Scan) са 31, а по ваучер 2 (търговска марка и дизайн) са 348. По тип дружество: 281 са микро, а 55 - дребни. Според фокуса на компанията: стартъпите са 154, представителства на интернационални компании – 105.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР