Паспортите вече ще са във валидност 5 или 10 г.

...
Паспортите вече ще са във валидност 5 или 10 г.
Коментари Харесай

Задграничните паспорти ще са с валидност до 10 години, но от 2021 година

 Паспортите към този момент ще са във годност 5 или 10 година Това взеха решение депутатите при гласуването на второ четене на измененията в Закон за българските персонални документи.

Изключение ще вършат паспортите на децата до 18 година, които ще се издават за период от 5 година Реално новите документи ще мога да се вадят от 2021 година, защото Министерство на вътрешните работи има период най-късно до 1 януари 2021 година да обезпечи техническите и организационни условия, както и програмните средства за издаването на документите. Обикновената услуга ще е до 30 дни, бързата - до 3 работни дни, а експресната - до 8 работни часа.

От 1 октомври 2020 година новите персонални карти ще имат чип с биометрични данни, решиха още депутатите.

Предвижда се и нова облекчена процедура за подаване на заявките за промяна на паспорт от чужбина. Те ще могат да получат готовия документ по пощата или посредством пощальон. Ако изберат тази алтернатива обаче, заявката би трябвало да бъде подадено персонално до посолството ни в дадената страна, написа Монитор. Ще има опция за подаване на електронно заявление посредством автоматизирана осведомителна система за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи., като за задачата употребяват е -подпис или към заявката положат копие от годен документ, който желаят да сменят. При това състояние обаче паспортът би трябвало да се получи на място. Предвижда тези промени да влязат в действие от 1 октомври 2020 година Срокът за издаването също се понижават, само че това ще важи единствено при заявление, подадени на място в дипломатическите ни задачи. От 90 дни за елементарна услуга, той ще бъде 45 дни. Бързата услуга пък ще става за 30 дни вместо за 60.Личните карти също се трансформират. Към тях ще се прибавят биометрични данни, каквито сега има в паспортите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР