Паспортите на българските граждани ще се издават със срок на

...
Паспортите на българските граждани ще се издават със срок на
Коментари Харесай

От 2021 година паспортът ще може да е с валидност 10 години

Паспортите на българските жители ще се издават със период на годност 5 или 10 години според декларирания от лицето период, реши Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за българските персонални документи. На децата до 18-годишна възраст ще се издават паспорти със период на годност 5 години.

Министерството на вътрешните работи би трябвало да сътвори организационни условия и да обезпечи нужните механически и програмни средства за издаване на паспорти със период на годност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 година

При елементарна услуга, персонални карти и паспорти ще се издават до 30 дни, при бърза услуга - до 3 работни дни, а при експресна услуга - до 8 работни часа, от приемането на заявката.

Предвижда се нова процедура за подаване на заявки за замяна на български персонални документи посредством автоматизираната осведомителна система за електронни услуги на Министерството на външните работи /МВнР/. Наред с опцията за потребление на дипломиран електронен автограф, заявителят ще може да подава заявление в електронен формат и без да употребява подобен автограф, като към заявката приложи копие от годен документ, чиято замяна желае.

Новата опция изисква интервал на софтуерна подготовка, по тази причина се планува тези промени да влязат в действие от 1 октомври 2020 година Когато заявката за издаване на български персонален документ е подадено по електронен път, документът ще се получава персонално, след определяне на самоличността на получателя и връщане на документа, чиято замяна се желае.

Намаляват се периодите за издаване на български персонални документи при подадено заявление в консулски или дипломатически представителства в чужбина. От 90 дни - за елементарна услуга, е планувано към този момент срокът да е 45 дни, а за бърза услуга - 30 дни. С промените се вкарва опция български персонален документ да бъде получен отвън страната персонално посредством потребление на лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга.

Въвеждат се и периоди за издаване на документ за идентичност на чужденец, получил леговище, статут на емигрант или филантропичен статут: при елементарна услуга - до 30 дни, а при бърза услуга - до 10 работни дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР