Първото заседание на Народното събрание за 2024 г. започна със

...
Първото заседание на Народното събрание за 2024 г. започна със
Коментари Харесай

ГЕРБ заложи ротацията като условие за успех с Шенген и еврозоната: Как партиите откриха новия сезон

Първото съвещание на Народното събрание за 2024 година стартира със поръчките на ръководещи и съпротива - от проектите за пълноправното участие на България в Шенген и еврозоната, до жалбите на Българска социалистическа партия и " Възраждане " поради похищенията против съветски монументи.

" Промяната се случва, може би по-бавно, в сравнение с ни се желае, само че се случва ", беше посланието на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков към депутатите.

" Мисля, че няма българин, който още да го е боязън, че без съветски газ ще почине през зимата. Мисля, че страхът от един всесилен, безотговорен основен прокурор също остана в предишното. Мисля, че страхът от непозволено или нелегално потребление на институциите също към този момент го няма. Промяната се случва и със промяна на упованията на българите. Мисля, че няма български пенсионер, който да не знае, че има пари за естествени пенсии. Няма български преподавател, който да чака неговата заплата да не изпреварва междинната за страната ", сподели още той.

ПП-ДБ си слагат за цел смяна на регулаторите, като означи потребност от смяна в Комисията за финансов контрол, Комисия за защита на конкуренцията, Съвет за електронни медии, Комисията за контролиране на известията като съответни институции, нуждаещи се от промяна.

Декларацията на ГЕРБ този път не беше показана от Десислава Атанасова като началник на ПГ, а от Теменужка Петкова. Очаква се през днешния ден Атанасова да бъде номинирана за нов пост като парламентарен арбитър, което е и повода тя да не приказва от името на партията си.

Петкова подчертава на това, че напъните по Плана за възобновяване и резистентност, както и пълноправното ни участие в Шенген, зависят от " сполучливата ротация в кабинета ".

Тя прикани сътрудниците на ГЕРБ във властта да не бягат от " естествените форми на политическо взаимоотношение, каквито са съдружното ръководство ". По думите ѝ - " поемането на ясни политически задължения пред обществото, не спомага за генериране на публично доверие към държавното управление и Народното събрание ".

Вместо Делян Пеевски - Йордан Цонев показа целите на Движение за права и свободи: " одобряване на евроатлантизма като основополагаща идея на политиката в България " ; за обезпечаване на участие в Шенген и еврозоната; повишение на приходите и виталния стандарт; обезпечаване на ефикасна работа на правосъдната система ".

Цонев уточни " възобновяване на конституционния модел, при който значимите решения се взимат от Народното събрание " като най-голямо постижение на политиката през 2023.

" Политическата рецесия пристигна по отношение на това, че връзката сред политиците и хората е скъсана. Само Движение за права и свободи установи този факт ", разгласи още той, като повтори новата опорна точка наАхмед Доган и Делян Пеевски от последните месеци.

Тежки упреци пристигнаха от страна на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ против " най-циничното " ръководство на страната, по думите на Тошко Йорданов.

Той упрекна Асен Василев за " дупка в приходната част от 2,4 милиарда лева " макар по-ниския от планувания бюджетен недостиг. Има Такъв Народ разкритикува държавното управление и поради неналичието на ясна дата за цялостно присъединение към Шенген. В типичния си жанр разгласи, че хората щели да " дадат една добра физическа обич " на ръководещите, в случай че позволен всеобщо връщане на бежанци от Афганистан и Сирия.

Има Такъв Народ и " Възраждане " ще нападат и целия план за промяна в Конституцията пред Конституционен съд, малко откакто Румен Радев изиска елементи от него да бъдат оповестени за противоконституционни.

Руските монументи се оказаха общия знаменател сред изявленията на " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова разгласи за " цинично, вулгарно и сектантско " демонтирането на Паметника на руската войска в края на 2023, а Костадин Костадинов назова " долен човек " индивида, който бутна паметника на граф Игнатиев във Варна.

" Нашата страна се трансформира в полесражение, в което една тайфа самозвани българи си разрешават да ни поругават, да ни трансформират в нация за подбив и насмешка, тъй като няма по какъв начин да уважаваш един народ, който не почита самичък себе си и своята история ", разгласи Костадинов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР