Първото установено малко от вида черен лешояд (картал) за последните

...
Първото установено малко от вида черен лешояд (картал) за последните
Коментари Харесай

Първо черно лешоядче се измъти в България

Първото открито малко от типа черен лешояд (картал) за последните 28 години в България се е излюпило в Котленската планина. Това е първото такова събитие, откакто 36 години е разгласен публично за липсващ като гнездящ от България.

Излюпването на карталчето е снимано от Лъчезар Бончев, чиновник на Фонд за дивата флора и фауна, който се грижи за колонията лешояди в региона.

Три двойки са почнали гнездова интензивност при започване на 2021 година - две са в Източна Стара планина и едно във Врачански Балкан. Само една от двойките обаче съумя да излюпи малко. При останалите две най-вероятно яйцата са били неоплодени, заради младостта и неопитността на птиците.

Гнездото, в което се излюпи дребното, е построено върху изкуствена платформа, която родителите надграждаха в допълнение.

От " Зелени Балкани " показват, че възобновяване на липсващ тип в даден регион, не се случва с еднократно събитие, а е поредност от такива и предстоят още доста старания в тази посока, само че новината за първото излюпване е чудесна.

Към края на 2019, след освобождение на общо 18 птици, беше реализирана задачата в т.1 за Източна остаряла планина, а към края на 2020 и т. 2 и т. 3. През 2021 сме очевидци на образувани три двойки, снесени две яйца и излюпено едно малко.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР