Първото писмо, доказващо успешното завръщане на Христофор Колумб от експедицията

...
Първото писмо, доказващо успешното завръщане на Христофор Колумб от експедицията
Коментари Харесай

Откриха най-ранните доказателства за първата успешна експедиция на Колумб

Първото писмо, доказващо сполучливото завръщане на Христофор Колумб от експедицията му в “Индия ”, е открито в „ Историческия списък на благородниците ”, намиращ се в Толедо.

Писмото е написано от португалския крал Жоао II, който през 1493 година е бил със своя транспортен съд в Лисабон. То е адресирано до Фердинанд Арагонски, който в този миг е бил със брачната половинка си, кралицата на Кастилия, Изабела в Барселона. “Вашият адмирал дойде тук с благосъстоянията на морето в пристанището на нашия град Лисабон, с който доста се радваме да забележим ”, се споделя в известието, представено от вестник „ La Razón ”, осведоми РИА Новости.

“Писмото е открито в архива на графовете на Вилагонсало измежду документите на Родриго Ариас Малдонадо, който е един от съветниците на католическите крале ”, сподели шефът на архива Арансас Лафуенте. В Кастилия през 15-ти век нямало кралски офис и по-ценните документи били съхранявани от придворните.

Причините, заради които Колумб е решил да дебаркира в Лисабон, а не във всяко друго пристанище, да вземем за пример, Порто или Алгарве, може да са две: или корабът му е бил в толкоз плачевно положение, че не е могъл да продължи да плава, или Колумб е желал да покаже на португалския крал каква неточност е позволил като не е финансирал експедицията, за което е бил помолен от Колумб преди той да потърси пари в Кастилия.

Според Лафуенте, който е работил по дешифрирането на посланието, написано на древен португалски, текстът ясно показва неодобрение от Жоао II. „ Смятаме, че Колумб е бил нервиран. Фактът, че първата страна, в която е дошъл на връщане от първото сполучливо пътешестване, е прилежаща страна, ми се коства провокация “, сподели историкът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР