Първото пълнофункционално електромагнитно оръдие в света е разработка на китайските

...
Първото пълнофункционално електромагнитно оръдие в света е разработка на китайските
Коментари Харесай

Китай се въоръжава с оръдието на бъдещето

Първото пълнофункционално електромагнитно оръдие в света е разработка на китайските въоръжени сили и е минало сполучливо тествания, написа Defense One, като цитира локални медии. Това е едно от оръжията с максимален капацитет да трансформират метода на водене на война през XXI век, само че техническите усложнения към този момент извадиха Съединени американски щати от конкуренцията.

Електромагнитните оръдия не употребяват химическа детонация за изстрелването на снаряд към задачата, а магнити. В резултат се реализират скорости от порядъка на Mach 6 и далекобойност, която се мери в стотици километри. Това са все характерности, които нормално свързваме с ракетите - само че в тази ситуация цената на изстрел е доста по-ниска.
 Съединени американски щати може да „ санкционират “ корабостроенето на Китай?
Съединени американски щати може да „ санкционират “ корабостроенето на Китай?

Китай стана най-големият в света притежател на търговски морски флот

От години Съединени американски щати се пробват да се снабдят с сходна система и бяха водачи в разработките в сферата, само че техният флот се отхвърли през 2021 година Решението беше взето, откакто за програмата бяха изхарчени над половин милиард $. Вместо това, в този момент доста от дилемите на електромагнитните оръдия се чака да се поемат от нови крилати и хиперзвукови ракети.

В Китай, обаче, демонстрират неизменност. Още от 2007 година към Военноморския инженерен университет работи специфична лаборатория, която се занимава с разнообразни новаторски електронни и електромагнитни системи. Нейните експерти са заети с новия вид оръдие от 2011 година Първият първообраз се тества от 2018 година на военен транспортен съд.

Според South China Morning Post към този момент има система, която изстрелва снаряд със скорост 6 пъти по-висока от тази на звука на разстояние сред 100 и 200 километра. Оръдието има вградени 100 000 датчика с изкуствен интелект, които откриват проблеми в работата му на най-ранен стадий.
 Китай откри огромно морско нефтено находище
Китай откри огромно морско нефтено находище

Очакванията са добивите в страната през тази година да бъдат рекордни

Най-важното - съгласно изданието са били изстреляни 120 снаряда без никакви проблеми. Това беше най-големият проблем при американските разработки - оръдието се повреждаше непоправимо след единствено няколко изстрела поради голямата сила, с която запраща снарядите към задачата.

Не е ясно какъв брой покрай всеобщо произвеждане е китайското произведение. То е с дребен диаметър - 25 милиметра, т.е. дори с 6000 км/ч директно попадение от него мъчно ще потопи самолетоносач, само че въпреки това има сериозен капацитет като част от система за битка със самолети, ракети или дронове.

" Частна " хиперзвукова ракета хвърча за първи път над Съединени американски щати

Изстреля я най-големият аероплан в света

В тази роля по-ниската цена е огромен фактор - сега, да вземем за пример, в Червено море зенитни ракети за милиони долари унищожават в небето дронове на хусите, които костват хиляди долари. Това сигурно ще е фактор за партниращите си с Пекин в областта на защитата страни, когато решат да подобрят отбраната на своите значими сухоземни и морски активи.

Катапулт към Космоса

Електромагнитното ноу-хау на Китай може да има и друго приложение. Отново съгласно South China Morning Post учени от комунистическата страна са покрай пробив в границите на упорит план за изстрелване на великански галактически аероплан точно посредством технологията, употребена за новия вид оръдие.

Идеята е посредством електромагнитна система летателен уред, по-голям пот Boeing 747, да се ускорява до над 1500 км/ч, след което машината задейства личните си мотори. Подобен механизъм би понижил доста разноските за изстрелване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР