В авиобаза Еглин във Флорида започна работа по оборудването на

...
В авиобаза Еглин във Флорида започна работа по оборудването на
Коментари Харесай

Проект за над $50 млн. превръща F-16 в безпилотен изтребител

В авиобаза " Еглин " във Флорида стартира работа по оборудването на изтребители F-16 с технология, която им разрешава да летят изцяло самостоятелно - без интервенция на водач или команди от земята, оповестява Breaking Defense. Това е значима стъпка от програмата Venom (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model-Autonomy Flying Testbed) на американските Военновъздушни сили, в границите на която ще се тества технологията за бъдещи безпилотни бойни самолети.

Пентагонът желае да разполага с минимум 1000 дрона, които да подкрепят във въздуха пилотираните F-35 и перспективните изтребители, които сега са в стадий на разработка. Безпилотниците би трябвало да могат да поразяват както наземни, по този начин и въздушни цели, както и да правят разузнаване и радиоелектронна битка - освен това изцяло самостоятелно. Това е доста над опциите на съществуващите все още дронове.
 AI към този момент се научи да пилотира същински F-16
AI към този момент се научи да пилотира същински F-16

Във виртуална среда ботът към този момент е побеждавал водач от американските Военновъздушни сили

Оборудването им ще бъде изпитано на борда на преоборудваните в " Еглин " F-16. Проектът ще разполага с бюджет от близо 50 млн. $ за тази година, още $7 млн. - следващата година и по над $6 млн. - по-късно.

" Роботизираните " F-16 ще летят с водач в кабината, като той ще дава отговор за излитането и достигането до мястото на тестванията. След това той ще трансферира ръководството на компютъра и ще следи за осъществяването на дилемите.

Освен това, в случай че нещо се обърка, летецът ще може във всеки миг да поеме назад ръководството.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР