Първото кино в Саудитска Арабия ще бъде открито в Рияд

...
Първото кино в Саудитска Арабия ще бъде открито в Рияд
Коментари Харесай

След 30 години: Отварят първото кино в Рияд от 18 април

Първото кино в Саудитска Арабия ще бъде намерено в Рияд на 18 април, заяви Франс прес. Това се случва единствено няколко месеца, откакто бе анулирана 30-годишната възбрана на киното.

Американският колос AMC Entertainment, определен да ръководи кинотеатрите в страната, ще открие 40 кина в 15 саудитски града през идващите 5 години, заяви една от формалните локални медии.

Пред декември в Рияд беше подписан контракт за партньорство сред американската компания и Саудитския върховен фонд (с активи от 2 трлн. долара) за разпространяването и употребата на киносалони, както и за вложения в бранша.

Саудитският пазар е значим и множеството поданици са нетърпеливи да гледат желаните си филми тук, вкъщи, разяснява министърът на информацията Ауад ал Ауад.

С население от 30 млн. души, повече от които на възраст под 25 години, кинопазарът в Саудитска Арабия може да доближи 1 милиарда $ годишно.

Саудитците заплащат всяка година милиарди долари, с цел да отидат на кино в развлекателните паркове и туристическите центрове в прилежащите Дубай и Бахрейн.

AMC няма да е единствената компания, която ще се възползва от културния завой на Рияд. Ще би трябвало да се конкурира с други колоси като основаната в Дубай VOX Cinemas, най-големия оператор в Близкия изток.

Отмяната на възбраната на киното в Саудитска Арабия е част от огромните промени, стартирани от престолонаследника Мохамед бин Салман. Планът му „ Визия 2030 “ е ориентиран към диверсифициране на стопанската система, която до момента е доста подвластна от петрола.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР