Първото издание на Международния музикален фестивал Артис започна на 21

...
Първото издание на Международния музикален фестивал Артис започна на 21
Коментари Харесай

Артис - новият столичен фестивал за класическа музика

Първото издание на Международния музикален фестивал " Артис " стартира на 21 октомври и ще продължи до 19 ноември. Той се организира под патронажа на Столична община, а афишът му включва шест концерта.

Артистичен шеф на фестивала е Ваня Пешева, позната на публиката като пианист и камерен реализатор. Нейната визия за задачите на форума се гради върху даването на опция за изява на младите български гении - носители на награди от национални и интернационалните състезания. Те ще имат шанса да се качат на влиятелни подиуми и това ще ги стимулира още повече за бъдещото им посвещение на изкуството. След първите два концерта с млади солисти - на 21 и 27 октомври, следва още един юношески празник - на 9 ноември в камерна зала " България " от 19 часа.

Втората линия във фестивалната стратегия е за елитни музиканти със международна кариера. В първото издание на " Артис " у нас ще гостуват феноменалният италиански флейтист Марио Кароли и пианистката Ирина Георгиева, която живее в Швейцария - те ще свирят като дуо на 12 ноември от 19.30 часа в Първо студио на БНР. На 17 ноември, също там,  клавирен рецитал ще изнесе Франсоа–Ксавие Поизат от Швейцария. А финалният концерт на 19 ноември ще събере още веднъж на една сцена в камерна зала " България " Бониан Тиан – виолончело, концертмайстор на Гьорцених оркестър в град Кьолн, Германия, и Ваня Пешева – пиано. През 2014 година двамата са си партнирали като посетители на " Софийски музикални седмици ".

За предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " Ваня Пешева описа детайлности за основаването на фестивала " Артис " и за гостуващите музиканти в първото му издание. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР