Първоначалната реакция вчера беше, че ВАС е отменил решението на

...
Първоначалната реакция вчера беше, че ВАС е отменил решението на
Коментари Харесай

Юрист: ВАС не отмени решението на ЦИК, тъкмо обратното

Първоначалната реакция през вчерашния ден беше, че Върховен административен съд е отменил решението на ЦИК за машините, само че когато човек навлезе в елементи открива, че нищо такова не се е случило. Тъкмо противоположното е.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria юристът и учител доктор Дилян Начев.

Върховен административен съд споделя, че решението на ЦИК в тази част - която споделя, че липсва сходство сред машините, те не са сертифицирани по съответния ред и затова изборите не могат да се проведат благодарение на машини - е напълно законосъобразна и изборите няма да могат да бъдат касирани. Предстои да забележим дали машините ще могат да бъдат сертифицирани до идната неделя.

Не бива да се истеризират тези процеси. Излезе, че обстановката надалеч не е толкоз трагична колкото беше показана. Решението на ЦИК се оказа законосъобразно и изборите протекоха напълно обикновено, никой не ги оспори.

Ако непрекъснато слагаме под подозрение вота на жителите и твърдим, че има някакви операции и злоупотреби, по какъв начин чакаме хората да имат вяра на ръководещите и тяхната легитимност.

Изборните правила би трябвало да бъдат задоволително постоянни и непрекъснати, а не непрекъснато да се трансформират. Това не способства нито за доверието на гласоподавателите, нито за качеството на провеждането на изборите.

Няма изборна система и процедура, която напълно да изключва човешкия фактор.

Ако има висока интензивност купеният и корпоративният избор биха били прекомерно незначителни.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР