Първоначалната реакция на американската администрация към епидемията от коронавирус беше

...
Първоначалната реакция на американската администрация към епидемията от коронавирус беше
Коментари Харесай

EIU: Рецесията може да е кратка, но търсенето ще бъде потиснато дълго

" Първоначалната реакция на американската администрация към епидемията от ковид беше изключително слаба и некоординирана, което разреши на вируса да се популяризира бързо ", споделят специалистите на EIU

Бързото разпространяване на ковид отвън Китай през март несъмнено оказа отрицателно въздействие на стопанските системи по света. Мащабът на загубите ще се обясни през идващите седмици с последователното издание на макроикономическата статистика за първото тримесечие. Според Economist Intelligence Unit (EIU) страните от Г-7 могат да чакат спад на Брутният вътрешен продукт до 5% през първите три месеца на годината по отношение на последните на 2019 година Негативите обаче ще ударят с още по-голяма мощ второто тримесечие. Ако светът не стане очевидец на втора и трета вълна на разпространяване на вируса през втората половина на годината, EIU чака умерено възобновяване на стопанските системи. " Въздействието върху доверието и търсенето обаче ще бъде продължително ", предизвестяват специалистите (виж карето).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мащабът на рецесията

Изчисленията на EIU демонстрират сдържан спад в развитите страни от Г-7 през първото тримесечие по отношение на предходното, само че през второто понижението се задълбочава до 9-10%.

Най-тежко засегнатата страна - Италия , понася максимален удар още през първото тримесечие (-5% на тримесечна база), откакто първа предприе ограничаващи ограничения, които блокираха локалната стопанска система. " Картината наподобява още по-лоша в цялата еврозона за второто тримесечие, като всички страни се чака да отсрочат свиването на своята продукция на тримесечна база ", пишат от EIU и дават за образец Германия , където понижението през първото и второто тримесечие се чака да доближи надлежно -3% и -10%. Огромният бранш на немското промишлено произвеждане, с който са навързани още куп по-малки европейски стопански системи, е мощно експортно-ориентиран. Което значи, че страната е изключително уязвима към спирания във веригата на доставки и едва световно търсене. EIU залага, че немската стопанска система ще се свие с 6% тази година.

Във Франция спадът на Брутният вътрешен продукт също ще доближи 10% през интервала април-май по отношение на предходните три месеца, само че страната ще се възвърне релативно по-бързо поради обичайно по-силното вътрешно ползване.

Късната реакция на управляващите в Съединени американски щати също ще има своята цена. Икономическият спад доближава 5.9% през второто тримесечие, демонстрират сметките на EIU. Предвид рекордното нарастване на новорегистрираните безработни в края на март, бавния прогрес в тестването и внезапното налагане на ограничаващи ограничения против разпространяването, упованията са, че американската стопанска система ще се свие с 2.9% през 2020 година " Това към момента е оптимистичен базов сюжет, който ще се срине, в случай че ограничаващите ограничения не бъдат отстранени до втората половина на тази година ", предизвестяват от EIU.

Китай се възвръща

Докато светът се пробва да избегне злополука, Китай е в развой на възобновяване с растеж от 9.2% през второто тримесечие при спад от 10.9% през първото. Властите в Китай демонстрират предпочитание бързо да възстановяват ситуацията в страната и последователно да отстранен карантината. Има признаци, че икономическата интензивност към този момент постепенно стартира да се възвръща. Процентното нарастване през второто тримесечие обаче се дължи значително на ниската база от първото, споделят от EIU. " Считаме, че годишният стопански растеж за 2020 година ще бъде единствено 1% ", допълват те. Търсенето в средносрочен проект

По-високата неустановеност провокира семействата да усилят спестяванията си " за черни дни ", а бизнесът отсрочва капиталови проекти. Възможно е и някои консуматори да продължат да се изолират даже и откакто бъдат отстранени карантините, което лимитира вероятностите за частното ползване. Един по-неблагоприятен сюжет включва и дългови рецесии - вследствие на фрапантното нарастване на държавните разноски и запаси. И то при изискване, че доста от европейските стопански системи, които са най-тежко наранени от ковид (Италия, Испания), са изначално в слаби фискални позиции с висок държавен дълг. " Възможна дългова рецесия в която и да е от тези страни бързо би се популяризирала в други развити и разрастващи се страни, изпращайки световната стопанска система в различен - евентуално доста по-дълбок - спад ", пишат от EIU.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР