Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по

...
Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по
Коментари Харесай

Съдът разпореди на АстраЗенека спешно да достави 50 милиона ваксини

Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови краткотрайни ограничения по делото, заведено против компанията AstraZeneca ( " АстраЗенека " ) от Европейската комисия и 27-те страни – членки на Европейски Съюз. Съдът разпорежда на AstraZeneca незабавно да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 година според наложителен график както следва:

- 15 милиона дози до 26 юли в 9,00 ч.,

- 20 милиона дози до 23 август,

- 15 милиона дози към 27 септември.

В случай на неспазване на тези периоди за доставка, AstraZeneca ще би трябвало да заплати санкция в размер на 10 евро за всяка недоставена доза. Решението на съдията по отношение на поисканите краткотрайни ограничения се основава на обстоятелството, че AstraZeneca е направила тежко нарушаване на договорните си отговорности към Европейски Съюз. Съдът също по този начин смята, че AstraZeneca е трябвало да постави всички старания, с цел да достави имунизациите в границите на контрактувания график, в това число от английските си индустриални обекти, категорично посочени в контракта, изключително като се имат поради огромните закъснения при доставките за Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението с думите: " Настоящото решение удостоверява позицията на Комисията: AstraZeneca не е спазила уговорките, които е поела в контракта. Радостно е, че самостоятелен арбитър удостоверява това. Решението демонстрира, че нашата европейска акция за имунизиране освен дава ежедневно резултати в интерес на нашите жители, само че също по този начин, че тя е построена на солидно правно съображение. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР