Първо: Линейката се бави твърде дълго.Второ: Операторите на спешния телефон

...
Първо: Линейката се бави твърде дълго.Второ: Операторите на спешния телефон
Коментари Харесай

Трета година реформа в Спешната помощ, резултати евентуално през 2018 г.

Първо: Линейката се бави прекомерно дълго.
Второ: Операторите на незабавния телефон са внезапни и неучтиви.
Трето: Екипът е посрещнат враждебно на мястото.
Четвърто: Оборудването им е скапано или незадоволително за случая.
Пето: Самите лекари са груби и безразлични.

Това е формулата, по която се пишат новините за Спешната помощ в България. Сценарият се повтаря още веднъж и още веднъж и неведнъж приключва със гибел (щом е достигнал до общественото внимание), а публичната полемика, която непроменяемо следва всякога, води все до същия извод, че нещо би трябвало да се направи. Реформа.

Затова и " Дневник " реши да не отразява последния сходен случай, за който описа в понеделник водещата от Българска национална телевизия Мира Добрева. Нейна гостенка от Афганистан припаднала след предаването пред постройката на националната телевизия. След 50 минути очакване по описа на Добрева, незабавните медици най-сетне се появили " с безсърдечен тип " и " забележително безгрижие ". За остатъка от историята - информация с формулата първоначално.

Но неуспехите на Спешна помощ не са вест, а всекидневие и повода не е загадка за никого. Системата страда от изострен недостиг на хора, тъй като специалността е по едно и също време високостресова и нископлатена, а стоиците, които се задържат в нея, са раздрани и прегорели от работа, безсилни против рестриктивните мерки на времето и пространството, а и против хорското отношение. Някои отвръщат с отговарящ цинизъм.

На този декор останалите сме изгубили изцяло доверието си в системата и се молим да не ни се постанова въобще да прибягваме до Спешна помощ, а в случай че се случи - към този момент имаме готово отрицателно мнение и ясна формула, която чакаме да ни споходи (пак информация с началото). Получава се циничен кръг, за който от години все се търси решение и все не се намира.

Актуалното положение на Спешна помощ

В момента в България работят 27 центъра за незабавна здравна помощ и 176 филиала.

Във всички центрове на Спешна помощ работят общо 7113 чиновници , 1551 лекари и 2605 медицински сестри и фелдшери. Основната група - 48% от лекарите и 65% от медицинските чиновници са във възрастта 35-55 години. По-голяма част от останалите са в предпенсионна възраст, тъй като специалността не притегля доста младежи. Това значи и, че чиновниците й ще понижават.

Лекарите с здравна компетентност са 50.2% , само че самата компетентност " Спешна медицина " не е по никакъв начин атрактивна.

Всеки ден разполагаем в страната работят 388 екипа за незабавна помощ. От тях 85 са реанимационни и 274 са лекарски и долекарски, а чисто транспортни са 29 екипа за наряди.

Според европейските стандарти по отношение на популацията на града за София са нужни сред 30 и 60 незабавни екипа когато и да е на денонощието, единствено че наличните хора са повече от на половина по-малко и има едвам по 12-13 екипа (от тях единствено по 3-4 реанимационни). Поемат по над 250 сигнала на промяна.

През 2016 година броят на повикванията за незабавна помощ за страната са общо 752 хиляди , разпределени най-вече в огромните градове. Около 70% от повикванията обаче са подправени или не са за незабавни случаи. Въпреки това лекарите се отзовават и губят време за в действителност незабавните случаи.

Линейките и оборудването на доста от екипите са остарели, въпреки че от време на време отчасти се възобновяват. През 2007 година са закупени 157 коли за спешна помощ, през 2008 година - 108 коли за спешна помощ, 2009 година - 162, само че през 2014-2015 година има внезапен спад с общо единствено 56 нови коли за спешна помощ . От 2009 година върви развой на замяна на апаратурата в колите за спешна помощ, главно дефибрилатори, респиратори и инфузионни помпи - също постепенно и отчасти.

Системата се нуждае от смяна въз основата, на оборудването и в квалификацията и организацията на работа - смяна, по която здравното министерство интензивно работи, увери министърът на опазването на здравето Николай Петров, когато заключи тези данни през септември.

Извън статистиката остава също и казусът с медицинския стандарт по " Спешна медицина ", който се наложи да се пренаписва скоро откакто беше освежен и признат в края на 2015 година Едва в този момент новият му вид е подготвен и утвърден. В него с детайлности са разказани триажните процедури, по които да се преценя сериозността на незабавните случаи и по които незабавните екипи да се ориентират по-лесно. Правилото в наредбата е, че за най-спешните пациенти колата за спешна помощ би трябвало да дойде до 8 минути , а за тези, които търпят отсрочване - до 120 минути. Остава и да стартира да се ползва. За лечебните заведения със съществуващи структури по незабавна медицина е даден период от 12 месеца да се съобразят с новата разпоредба в метода си на работа със незабавни пациенти.

Освен всичко друго, има забавяния и проблеми с публичните поръчки за информационните канали и системи както на общия незабавен номер 112, по този начин и на тези на колите за спешна помощ. Връзката сред двете неведнъж е механически невъзможна, което добавя проблемите с бавенето, незадоволителните незабавни екипи и взаимното изнервяне сред медиците и пациентите.

Реформата в действителност към този момент е почнала... най-малко на хартия

Няма спор, че е нужна промяна в бранша на незабавната помощ. Основите й, даже и да не са забележими за обществото, към този момент са положени през 2014 година с Концепцията за развиване на незабавната помощ в Република България на здравното министерство. Докуменнтът съставлява обстоен разбор на проблемите в системата за интервала 2012-2014 година и обрисува целите и проекта за осъществяването им до 2020 година
Приоритетите:
1. Подобряване на структурата и материално - техническа обезпеченост на детайлите на интегрираната система за незабавна здравна помощ.
2. Осигуряване на стабилно развиване на човешките запаси в системата за незабавна здравна помощ.
3. Осигуряване на ефикасна организация, съгласуваност и ръководство на интегрираната система за незабавна здравна помощ.
4. Гарантиране на финансовата резистентност на интегрираната система за незабавна здравна помощ.
5. Осигуряване на подготвеност на интегрираната система за незабавна здравна помощ за реакция при бедствия и развиване на европейската съгласуваност и трансгранично съдействие.
6. Осигуряване на бистрота и публичен консенсус, присъединяване на жителите и медицинските експерти в процеса на развиване на системата за незабавна здравна помощ.

Това е общата рамка, която държавното управление следва, само че всяка обособена стъпка в реализирането й е независима и изстрадана. Например планът за възобновяване на инфраструктурата на Спешната помощ с финансиране от Европейския съюз, който беше разгласен преди тъкмо една година, само че към момента не е подготвен поради административни детайлности. Или основаването на Национален център за образование и подготовка в системата на незабавната здравна помощ, който също се замисля от 2016 година насам и в който всички 7000 чиновници в незабавната помощ ще имат опция за продължаващо образование, само че също не е подготвен, тъй като би трябвало да си изчака реда по осъществяването на проекта.

Засега действително направеното по промяната, почнала преди три години, е административната подготовка за нея, както и нарастването в бюджета за заплати на незабавните медици, каквото имаше за тази година и има и в плана за следващата година (по проекта до 2020 година възнагражденията в бранша би трябвало да са двойни на равнището си от 2014 г.). Останалото - същинската работа по поправки и рационализация на незабавните центрове, обезпечаване на нови коли за спешна помощ и съоръжение, образование на фрагментите и привличане на нови - занапред следва. За 2018 година здравното ведомство има огромни упоритости в тези направления.

 проф. Николай Петров, министър на опазването на здравето
© Велко Ангелов

проф. Николай Петров, министър на опазването на здравето

Какво е дадено за 2018 година

До 15 декември тази година би трябвало да е към този момент изцяло подготвен планът за възобновяване на центровете за незабавна медицина в цялата страна. След това предстоят процедури по публични поръчки за осъществяването на ремонтите, тъй че работата ще може да стартира най-вероятно идната пролет. Проектът е на стойност 163.5 млн. лв. по оперативна стратегия " Региони в напредък " и включва:

построяването на 76 напълно нови незабавни центъра
реорганизация и ремонт на 155 към този момент съществуващи здания
и пазаруване на 400 нови коли за спешна помощ.

В изявление за " 24 часа " предходната седмица министърът на опазването на здравето увери, че периодите по европрограмата не са изпуснати и макар забавянето, планът за възобновяване на инфраструктурата на незабавната помощ е на финалната права. Лично и вицепремиерът Томислав Дончев се е присъединил в подготовката на документите. По думите на министъра новите коли за спешна помощ ще костват 40 млн. лв., което оставя 80 млн. за ремонтите и новите здания. Бавната част от подготовката е била дейностите да се възнамеряват дружно с кметовете по общини.

" Надявам се планът да бъде сбъднат - това е нещо положително за България и би трябвало да се възползваме. Така ще изградим добра мрежа за незабавна помощ и ще осигурим положителни условия за труд на незабавните медици - ето половината им проблеми решени ", разяснява министър Петров. Посочва и че по другия план ще се обезпечи образование и подготовка, а третата мярка за следващата година е повишението на заплатите.

" Но отново никой не желае да работи в незабавната помощ. Тук идва четвъртата причина - неприятното отношение на обществото. Спешните медици са най-обругавани и върху тях се излива недоволството, когато колата за спешна помощ закъснее. И медиите имат своята роля - за какво никой не оповестява, когато колата за спешна помощ идва на третата минута, а единствено когато закъснява? Ами дайте да ги похвалим ", приключва той.

Ами, хайде. Това са 7113 индивида, от които безусловно зависят животи всеки ден. Лекарската специалност е най-стресовата от всички, а в незабавната медицина напрежението евентуално е двойно. Когато е съпроводено от битови неналичия, неприятно възнаграждение и враждебно отношение от хората, на които си отишъл да помагаш - несъмнено става и тройно, четворно. Ако обаче забавянето им коства живота на непосредствен човек - като че ли нищо от това няма значение. В сегашната обстановка всички са губещи и единственото избавление ще е 2018 година в действителност да донесе обещаните промени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Здравеопазване (619)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР