Първо дело за нарушаване на авторското право в областта на

...
Първо дело за нарушаване на авторското право в областта на
Коментари Харесай

Първо дело за авторски права в изобразителното изкуство започна в Русе

Първо дело за нарушение на авторското право в региона на изобразителното изкуство стартира през днешния ден в Окръжния съд на Русе, съобщи БНР.

Стенопис в една от класните стаи на учебно заведение „ Иван Вазов “ в Русе е бил съзнателно премахнат. Автор на картината е известният художник, притежател на доста наши и интернационалните награди, Валентин Георгиев, а по предписание на директорката на учебното заведение Теодора Йорданова неговата работа е била покрита с няколко пласта багра, с цел да се оформи пространство за нов фототапет.

Тъй като двете страни не са съумели да се спогодят по основания проблем, през днешния ден той влезе в съда.

Това е първото дело за нарушение на авторското право в региона на изобразителното изкуство и ще се търси обезщетение за нанесените вреди. Това сподели юристът на художника Георгиев Павлина Иванова и добави:

„ Съгласно закона за авторските права, компенсацията се присъжда освен да компенсира вредите на създателя, само че то има и за цел възпиращо деяние по отношение на нарушителя и по отношение на обществото. Тоест ние целим една генерална предварителна защита, тъй като горенето на книги, на картини, унищожаването на творби на изкуството, допускам, всички си спомнят в какви исторически времена са се случвали “.

Авторът на стенописа, който предходната година получи огромната национална премия за подигравка на името на Доньо Донев, разяснява творбата си.

„ Предвид това, че кабинетът е по музика, аз бях направил петолиние с композиция от доста птички, ноти и цветя. Това радва дълги години децата. Сега има гола стена, боядисана. “

Ответната страна - директорката на учебното заведение Теодора Йорданова отхвърли коментар с безапелационното мнение на юриста си: „ Отказваме “.

На фотографията: Художникът Владимир Георгиев и авдокатката му Павлина Иванова в съда в Русе

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР