Първият в света плаващ енергиен блок Академик Ломоносов получи от

...
Първият в света плаващ енергиен блок Академик Ломоносов получи от
Коментари Харесай

Русия одобри използването на първата плаваща ядрена централа

Първият в света плаващ енергиен блок " Академик Ломоносов " получи от съветския регулатор 10-годишен механически лиценз за употреба и може да проработи още тази година, заяви " Росенергоатом ".

Андрей Петров, генералният шеф на влизащата в холдинга " Росатом " компания, споделя, че в този момент плаващата АЕЦ може в края на август да потегли към Певек - най-северното морско пристанище на Русия, където да стартира тествания.

Проектът цели доставяне с сила на отдалечени индустриалния предприятия, градове и петролно-газови платформи в Крайния север и Далечния изток на Русия. Строителството на " Академик Ломоносов " стартира преди 12 години.

Плаващата АЕЦ с два нуклеарни блока КЛТ-40С с планова мощ до 70 МВт и 50 Гкал/ч топлинна сила. Това е задоволително за град с към 100 000 души население. Тя би трябвало да размени няколко топлоцентрали в Чукотка, които стартират извеждане от употреба.

От " Росенергоатом " споделят, че това е кардинално нова категория енергоизточници въз основата на съветските технологии за нуклеарно корабостроене. Такива енергийни блокове могат да работят на островни страни и на тяхна основа може да се основат мощни съоръжения за преправяне на морска вода в сладка. Корпорацията работи по второ потомство плаващ енергоблок OFPU с два реактора RITM-200M с мощ по 50 МВт всеки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР