Първият в морската история на България военен научно-изследователски кораб “Св.

...
Първият в морската история на България военен научно-изследователски кораб “Св.
Коментари Харесай

Първият ни научно-изследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” отплава за Антарктида

Първият в морската история на България боен научно-изследователски транспортен съд “Св. св. Кирил и Методий ” се насочва на първата си научна задача в Световния океан и крайбрежията на Антарктида, съобщи Българска национална телевизия. Капитан на кораба е капитан втори сан Николай Данаилов.

Плавателният съд отплава към Южния полюс от пристанище Варна в 14.00 часа. В 13:00 ч. се организира церемонията по изпращането на антарктичуската експедиция.

" Това е фантазия на генерации български антарктици. Ние изследваме Антарктида от предишния век, само че сме като стопаджии – който ни вземе. Сега сме на равно равнище с народи с дългогодишни обичаи в проучването на този континент ", съобщи пред БНР проф. Христо Пимпирев, който управлява и тазгодишната експедиция.

" Има един взлом към полярните райони, в който беше закононарушение България, която е на равна нога с великите сили, да стои на опашката ", разяснява той.

„ Купихме норвежки транспортен съд, създаден 1984 година, с цел да бъде ремонтиран и въведен в напълно положително положение и да отплава в може би най-далечното корабоплаване на нашата планета “, разясни Пимпирев.

По думите му, междинната възраст на канадските научно-изследователски транспортен съд да вземем за пример е 34 години, тъй че България не е купила остарял транспортен съд, каквито рецензии се насочат.

Според проф. Пимпирев е мъжество постигнатото положение на кораба, което ще му разреши да извърши това " историческо корабоплаване в морската ни история ".

" Св. св. Кирил и Методий " ще отплава на доста дълго корабоплаване, с доста опасности – ще пресечем по дължина целия Атлантически океан ", уточни ученият с дълготраен опит в полярните проучвания, като акцентира какъв брой е значимо екипажът да бъде душевен резистентен.

Проф. Пимпирев показа, че няма терзания преди пътуването, тъй като е прекосявал десетки пъти Пролива на Дрейк, с доста по-стари кораби и яхти.

" Но постоянно има риск. Излизаш в международния океан, не си седиш по чехли пред тв приемника. " – означи той.

Крайната цел на първият ни научноизследователски транспортен съд е българската база на остров Ливингстън. Антарктиците ни ще останат там към месец в границите на 31-ата българска антарктическа експедиция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР