Първият в историята миниван на Volvo е базиран на новия

...
Първият в историята миниван на Volvo е базиран на новия
Коментари Харесай

Ван-пророчеството продължава да се сбъдва с новото Волво EM90 със 724 км пробег 

Първият в историята миниван на Volvo е основан на новия MPV 009 на посестримата компания Zeekr и се отличава с шестместно оформление, като задвижването се обезпечава от електромотор с мощ 268 к.с.

Минивановете може и да не са към този момент царете на фамилните транспорти на северноамериканските и европейските пазари – очевидно засенчени от известността на SUV колите, само че явно се радват на подем в доста елементи на Азия, изключително първокласните модели. 

Само в Китай през първата половина на 2023 година са продадени близо половин милион минивана – това е значителен брой. Volvo, с поддръжката на Geely, се възползва от тази наклонност, като пуска на пазара своя първи в историята миниван или MPV, както са известни в разнообразни други елементи на света.

Наречен EM90, този напълно електрически модел може да се похвали с пробег от над над 720 км и е особено създаден за китайските клиенти, където ще се изправи против редица електрически, както и стандартни оферти с ДВГ, като Lexus LM. Засега няма проекти за представянето му на западните пазари.

ЕМ90 е в действителност Zeekr 009 в минималистична шведска одеждa

Volvo твърди, че миниванът е намек за Duett от 1953 година – повдигнато комби, което се задържа до 1969 година Но в случай че паркирате за миг розовите очила в гаража, по-вероятно е да забележите двойник в неотдавна показания Zeekr 009 – друга звезда от галактиката на Geely Group, в сравнение с нещо друго. 

Тези два електрически минивана са съвсем идентични близнаци, като се изключи присъщата за EM90 решетка на Volvo, фаровете в жанр
“чука на Тор ” и няколко фешън декоративни детайли.

Като се има поради, че EM90 всъщност е Zeekr 009 в костюм на Volvo, чака се външните му размери да отразяват тези на неговия аналог Zeekr – дължина 5 209 мм, ширина 2 024 мм и височина 1 867 м, с междуосие 3 205 мм.

Третият напълно електрически модел, показан от Volvo през миналата година, след EX90 и по-малкия SUV EX30, ще започва с един електромотор с мощ 268 к.с. (200 kW) на задния мост. Този силов елемент разрешава на премиум минивана да форсира от 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди.

Той е комбиниран с батерия с потенциал 116 kWh, създадена от CATL, която може да се зареди от 10 до 80 % за по-малко от 30 минути. Volvo декларира, че EM90 предлага пробег от 738 км съгласно тестванията на китайския цикъл на шофиране CLTC, които нормално са с 10-20% по-благоприятни от данните на цикъла WLTP.

Както и идният флагмански SUV EX90, EM90 е оборудван с в двете посоки зареждане, което ви разрешава да употребявате батерията му като банка за зареждане на други електрически коли и уреди.

Volvo не е удостоверило дали ще предлага EM90 с върховите двойни електрически мотори на 009, които обезпечават задвижване на всички колела и генерират комбинирана мощ от 536 к.с. (400 kW / 544 PS). Благодарение на времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч от 4,5 секунди, Zeekr 009 се смята за един от най-бързите серийни миниванове в света сега.

Шестместно оформление с доста технологии

Проектиран да бъде колкото първокласен фамилен транспортьор, толкоз и мобилен офис на колела, EM90 предлага три реда седалки с разположение 2+2+2. Истинската магия се случва на междинния ред с неговите извънредно комфортни седалки в капитански жанр, които освен могат да се похвалят с електрическо наклоняване, отопление и вентилация, само че и са оборудвани със сгъваеми подложки за краката.

За развлечение или бизнес видео срещи от покрива се спуска 15,6-инчов екран, който поддържа както прожектиране на мобилен екран, по този начин и разнообразни third party приложения.

Прибиращият се екран в EM90 е един от многото многофункционални екрани и интелигентни повърхности, които основават предпоставки за разнообразни сюжети в кабината.

Според Volvo единствено с едно натискане на комутатор или с една дума към гласовия помощник можете елементарно да превърнете интериора в „ спектакъл, стая за срещи или спалня за задните седалки. Екраните, седалките, прозорците, климатикът и осветлението ще се контролират в сходство с това в каква настройка е автомобилът “.

Отпред кокпитът е изпълнен с грациозен минимализъм, който не оставя никакво подозрение, че както EM90, по този начин и Zeekr 009 са основани под безпогрешното въздействие на скандинавския дизайн.

Арматурното табло се откроява с стилен екран на уредите и доста по-голям, 15,4-инчов таблет, наподобяващ централна информационно-развлекателна система, като се виждат напълно малко физически бутони.

EM90 е оборудван с повсеместен набор от усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера, които употребяват изчерпателен набор от датчици, в това число камери с висока разграничителна дарба, камери за пространствено виждане, радар с милиметрови талази и ултразвукови радари.

Цени и наличност

Както бе упоменато по-рано, новият EM90 ще се предлага извънредно на китайския пазар, като първите доставки за клиенти се чака да стартират скоро. Цените на първия в историята на Volvo миниван ще стартират от солидните 818 000 юана, което се равнява на почти 114 000 $ по настоящия валутен курс.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР