Първият том на Дебърските майстори във Видинска епархия“ е резултат

...
Първият том на Дебърските майстори във Видинска епархия“ е резултат
Коментари Харесай

Книгата „Дебърските майстори във Видинска епархия“ бе представена във Видин

Първият том на „ Дебърските майстори във Видинска епархия “ е резултат от големия труд, който са положили създателите при издирването на документи и проучването на творби на самоковските зографи, освен на територията на България, само че и на прилежаща Македония. Книгата е богато илюстрована и в нея са включени творби от повече от 20 църкви на Видинска митрополия, Видинския и Ломски музеи и Художествената изложба в Берковица.
За да показа своята разработка пред аудитория, в Държавен списък Видин пристигна авторският екип на изданието: чл.-кор.проф.Иванка Гергова, проф. Елена Генова, доцент Иван Ванев и гл.ас. Майя Захариева.
Представянето на изданието е проведено от Видинска Света митрополия и Държавен списък Видин. На нея участваха Негово Високопреосвещенство Видинският митропорит Даниил, заместник-председателят на Държавна организация „ Архиви “ Румен Борисов, заместник-областният шеф на Област Видин Анжело Методиев, шеф отдел „ Хуманитарни действия “ в Община Видин Емилия Николова, представители на институции, жители и посетители на града.

Емилия Николова сервира одобрение от името на кмета на Общината Огнян Ценков: “Със своята книга вие давате една по-богата визия за изкуството на дебърските майстори - строители, зографи и резбари, на територията на Видинска епархия – Видинско, Ломско и Берковско. Чрез нея ние ще имаме опция да се срещнем с художественото завещание на Северозапада. Багодаря ви за това,че ни вършиме съпричастни към това културно събитие в нашия град. Пожелавам книгата ви да има триумф и да откри своите многочислени читатели! “.
Поздравления към екипа, подготвил книгата, насочиха също Видинският митрополит Даниил и Румен Борисов.
Интерес провокира презентацията на книгата от проф. Иванка Гергова. Изданието е резултат от работата на българския екип по план „ Изкуството на XVIII и XIX в. Дебърска и Самоковска художествени школи “, който се реализира сред академиите на науките на България и Македония. Гостите се срещнаха с създателите на книгата и имаха опция да беседват персонално с нейните създатели, както и да прегледат забавната експозиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР