Първият самолет със системата за въздушно предупреждение и контрол на

...
Първият самолет със системата за въздушно предупреждение и контрол на
Коментари Харесай

Натовски самолети в Румъния. Какво става?

Първият аероплан със системата за въздушно предизвестие и надзор на НАТО – АУАКС (Airborne Warning and Control System, AWACS) кацна във вторник в 90-а въздушно-транспортна база в Отопени, край Букурещ, съобщи за Българска телеграфна агенция румънската организация Аджерпрес.

Министерството на националната защита на Румъния разгласи предходната седмица, че самолети АУАКС от Силите за ранно въздушно предизвестие и надзор на НАТО с непрекъсната база в Гайленкирхен, Германия, ще дойдат във вторник във 90-а въздушно-транспортна база в Отопени по отношение на използването на ограничения за подсилване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския район.
-->
Според прессъобщение на Министерството на националната защита, изпратено до Аджерпрес, от февруари 2022 година самолетите АУАКС правят постоянни патрулни полети в Източна Европа и в района на Балтийско море, с цел да наблюдават съветски самолети покрай границите на НАТО.

„ В отговор на противозаконната експанзия на Русия в Украйна НАТО усили въздушното си наличие на източния фланг на Алианса с спомагателни изтребители, самолети за наблюдаване и самолети-цистерни “, оповестиха от румънското министерството.

" Нашите самолети AWACS могат да засекат летателен уред на стотици километри разстояние, което ги прави от основно значение за възпиращата и отбранителна позиция на НАТО. Благодаря на Румъния за това, че приема самолетите, което е значим принос към нашето ранно предизвестие ", уточни говорителката на Алианса Оана Лунджеску.

Самолетите АУАКС ще правят полети за разузнаване и наблюдаване на територията на страните от НАТО.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР