Първият призив на Европейската комисия е бил да бъдем по-решителни

...
Първият призив на Европейската комисия е бил да бъдем по-решителни
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: ЕК обвързва спазването на върховенството на закона и парите по Плана за възстановяване

Първият апел на Европейската комисия е бил да бъдем по-решителни в ограниченията, които разписваме. Така отговори новият длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев на въпрос по кое време се чака Европейска комисия да утвърди Плана за възобновяване и развиване пред БНР.

Той акцентира условието на Европейски Съюз към страната ни да съблюдава върховенството на правото, което да стане залог за приемане на милиардите по Плана . " Реформите в областта на правораздаването да бъдат цената на тези милиарди . Това считам, че желае Европейска комисия да види промените, преведени в действителни дейности ", сподели Демерджиев.

" Ние осъзнахме, че по този начин ще се решат проблеми, насъбрани през годините. Включително да има надзор над Главния прокурор и актовете му. Реакцията е все по-положителна, работим интензивно и сме доста покрай завършването на окончателния вид на написаните механизми в Плана. Това финансиране по Плана е, в случай че ние предложим ограничения, осигуряващи върховенството на правото ", сподели Демерджиев.

По отношение на контрола и следствието на Главния прокурор той посочи предлагането на правосъдното ведомство това да става от прокурор или следовател на инцидентен принцип .

Във връзка с прехвърлянето на Бюрото за предпазените очевидци сега тече прекачване на имущество, самите чиновници са към този момент в Министерството на правораздаването. Има и дело в Конституционен съд по отношение на парцелите на бюрото .

" Това дело за мен е необичайно. Ако в действителност прехвърлянето на имущество от Бюрото от прокуратурата към Министерство на правосъдието е толкоз значимо, че да бъде парламентарен проблем, за мен поражда въпроса за какво толкоз доста движимости са извадени от това имущество и са разпределени на други места из прокуратурата? Това са трактори, косачки, 15 автомобила ... ", изброи Демерджиев.

По думите му в този момент има две спорни тези - че въпросът с имуществото (на Бюрото за предпазени очевидци - б.р.) е парламентарен проблем, въпреки това, че тази активност може да действа в правосъдното министерство без 15 автомобила и още 45 позиции и други движимости.

Да обясни основният прокурор (Иван Гешев) това, разногласието е за всички тези движимости . Тези движимости не са предопределени за стандарта на живот на някой, който ръководи Бюрото, а те са държавни и са за активността на Бюрото. Те би трябвало в този момент да преминат в Министерство на правосъдието ", сподели още Демерджиев.

По отношение на това дали правосъдният министър има пълномощия да желае премахване на всеки арбитър, магистрат и на тримата огромни в това число, това е несъмнено, а има такова дело в Конституционен съд и естествено това е в пълномощията на Конституционен съд, тъй че чакаме неговото решение ", сподели още Иван Демерджиев.

Относно изборът на досегашния длъжностен министър проф. Янаки Стоилов за парламентарен арбитър, неговият правоприемник на поста е оптимист, че Стоилов ще се впише доста добре в Конституциония съд. " Той е извънреден експерт ", сподели Демерджиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР