Първият открито небинарен съдия в Мексико и водещ борец за

...
Първият открито небинарен съдия в Мексико и водещ борец за
Коментари Харесай

Мексиканците скърбят за смъртта на Хесус Баена, първият открито небинарен магистрат

Първият намерено небинарен арбитър в Мексико и водещ герой за правата на ЛГБТК бе открит мъртъв, което провокира митинги и апели за задълбочено следствие.

Исус Осиел Баена, който употребява местоимения те/те, беше пионер за правата на ЛГБТК в Мексико и в цяла Латинска Америка. Назначаването им за магистрат предходната година се преглежда като миг на пробив за ЛГБТК лицата в Мексико, които са изправени пред високи равнища на дискриминация и принуждение.

Продължете да четете

листата на 4 детайла Масов арест в ЛГБТК клуб във Венецуела провокира неодобрение поради дискриминирането Вълна от офанзиви в Мексико остави 22 убити за един ден Законът против ЛГБТК в Уганда провокира вълна от нарушавания на правата, споделят деятели Индийските ЛГБТК общността се бори с еднополовите бракове „ разрушено сърце “ от съда завършек на списъка

Баена беше открит мъртъв дружно с различен човек, който локалните медии идентифицираха като техен сътрудник, в дома им в централния град Агуаскалиентес в понеделник сутринта.

Министърът на сигурността Роза Исела Родригес сподели, че не е открито дали гибелта е „ ликвидиране или... някакъв тип акцидент “.

Държавният прокурор Хесус Фигероа Ортега сподели, че двойката наподобява е получила рани от изострен предмет и че няма признаци за нахалник.

Защитниците на правата на ЛГБТК показаха, че Баена е била заплашвана заради техния активизъм и приканиха за деликатно, независимо следствие.

„ Те бяха хора, които получиха доста известия на ненавист и даже закани за принуждение и гибел и не можете да пренебрегнете това в тези следствия “, сподели Алехандро Брито, шеф на групата за правата на ЛГБТК Letra S.

„ Няма да мълчим “

Хиляди други приканиха за правдивост на бдение в Мексико Сити в понеделник вечерта, като присъстващите викаха „ Няма да мълчим “, до момента в който възпламениха свещи за Баена.

Брито сподели, че се тормози, че гибелта на Баена може да сплаши или да провокира принуждение против LGBQT хора.

„ Ако това е било закононарушение, стимулирано от предубеждения, тези типове закононарушения постоянно имат желанието да изпратят известие “, сподели Брито. „ Съобщението е заплашване, то би трябвало да каже: „ Ето какво може да ви се случи, в случай че извършите самоличността си обществена. “

Националната обсерватория за закононарушения от ненавист против ЛГБТИ+ лица в Мексико записва 305 насилствени закононарушения от ненавист против полови малцинства през 2019-2022 година, в това число убийства и изгубвания.

Баена беше прям по отношение на тяхната полова еднаквост, като даже съумя да завоюва публично самопризнание за неутралното по пол съществително „ maestre “ за магистрат.

„ Аз съм небинарен човек. Не се интересувам да ме възприемат нито като жена, нито като мъж. Това е еднаквост. Тя е моя, за мен и за никой различен. Приемете го “, написа Баена на X през юни.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР