Първият мол в Бургас - Burgas Plaza, вече е собственост

...
Първият мол в Бургас - Burgas Plaza, вече е собственост
Коментари Харесай

Бургаската хотелиерска фамилия Караненови купи мола Burgas Plaza

Първият мол в Бургас - Burgas Plaza, към този момент е благосъстоятелност на Стоян Караненов от DAS Capital Негово сдружение купува първо дълга от обвързвана със " С.Г. Груп " компания, а след това и парцела на търг на ЧСИ Продавачът е поел ангажимент да обезпечи и частта на хипермаркета, което може да стане в околните месеци.
Стоян Караненов, ръководещ шеф на хотел " Приморец " в Бургас, и ръководител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) в града, купи Burgas Plaza. След дългогодишна дългова мъка, молът (без пространствата за хипермаркет) беше разгласен за обществена продажба при започване на ноември, скоро откакто. Нещата оттова обаче очевидно са се развили бързо и е открит нов вложител в лицето на Караненов посредством " Дас шопинг център Бургас ". То е записано към месец по-рано - в средата на ноември и принадлежи еднолично на Стоян Караненов. И на 20 декември в Имотния указател е вписано като притежател парцела, като го придобива на оповестения още преди основаването му обществен търг от частен правосъден реализатор.
Покупка за 12.6 млн. евро
Според регистъра материалният интерес по договорката e 24.6 млн. лв.. (12.6 млн. евро) - тъкмо, колкото беше и началната цена на търга. Това е сумата за към 63% от целия комплекс " Бургас плаза ": 92 независими магазина и същият % идеални елементи от общите пространства и от терена на ул. " Транспортна " 31. Земята е 52 дка, от които застроени са 27 дка, а другите са паркинг с 660 места. Разгънатата застроена повърхност на постройката е 39 хиляди кв.м, от които 12.6 хиляди кв.м са за помещението на хипермаркета, което не влиза в договорката.

Това обаче не е тъкмо цената на придобиване защото не е обществено оповестено за какъв брой тъкмо " Дас шопинг център Бургас " купува вземането. Вероятно продавачът е договорил известна надценка, която съгласно източник, непосредствен до договорката, е от порядъка на 15%. Или сума от порядъка на 14.5 млн. евро.
Реклама Молът ще остане мол
" Търговски център " Бургас Плаза " има исторически капацитет, който през последните години не беше употребен съразмерно. Бъдещите проекти за развиване не включват промяна на предназначението му и не зависят от хипермаркета. Планиран е ремонт с замяна на продуктовия микс без отчасти или цялостно. Предвиждат се нови атракциони, детски уреди, уголемение на food court, както и отделяне на service area ". Това заяви документално Радина Стоянова, шеф " Проджект мениджмънт " в DAS Capital, в отговор на въпроси на " Капитал " към Стоян Караненов във връзка на договорката.
Групата DAS Capital
Стоян Караненов, съгласно формалното си показване се води ръководещ шеф на, чиито създател и ръководител на борда е татко му Димитър Караненов. Бизнесът на Караненов-баща стартира преди 30 години с търговия с някогашните руски републики. В последно време той е почетен консул на Украйна в Бургас. Регистрирано юридическо лице с името " Дас капитал " в действителност няма - това по-скоро е наименование-чадър на разнообразни компании на семейството в четири бизнес посоки - хотели, строителство, недвижими парцели, яхти и каравани.

Знаковият парцел на DAS Capital е петзвездният " Гранд хотел Приморец " в Бургас. В морския град холдингът има и " Дас Марина ". В София негови са хотелите Be One и Be One Downtown, в Слънчев бряг - " Дас Клуб хотел ", в Хисар - неотдавна добитият хотел " Сана ". Портфолиото включва и заведението " Док 5 " (и още четири сходни) на пристанище Бургас (чиито концесионер е компания на " Приморец " - " Булгариен директ райзен " ), ресторанта, пиано бара и плажния бар " Нептун " на централния плаж.

Развива плана " Аркутино резиденсес ". Строи редица ваканционни и жилищни комплекси в София и Бургас, както и офисната постройка " Дас център София " на разклона от " Цариградско шосе " към летището.
Реклама
През юни 2018 година изданието на Българска социалистическа партия в. " Дума " разгласява следствие със заглавие " Кръгът " Приморец " ръководи Бургас ". Основната теза в него е, че Димитър Караненов е решителен бизнес фактор в града, с него компании печелят публични поръчки по еврофондове, и той работи в тясно съдействие с кмета Димитър Николов от ГЕРБ.
Първо дългът, след това собствеността
при договорката е, че преди да се яви на обществената обмен и да купи мола, " Дас шопинг център Бургас " изплаща задълженията на сдружението, в което е той - " Бургас плаза ". Продавач е. ККК съществува от 2012 година и се свързва със " С.Г. груп " - най-големият състезател на колекторския пазар в страната, въпреки публично като притежател да е посочена Станка Иванова.

ККК откупи задълженията на " Бургас плаза " от " Юробанк България " в края на август 2023 година Като заявен веществен интерес по цесията в Имотния указател тогава беше вписано (26 млн. евро). От контракта ставаше ясно, че ККК ги купува за 12 млн. евро (подобни покупко-продажби със остарели проблематични вземания се подписват за към 50% от номиналния размер на дълга). Стартовата цена в търга, разгласен от частния правосъден реализатор за мола при започване на ноември, беше малко над тази сума.

От нови документи излиза наяве, че през август ККК е платила на Пощенска банка с заем от Инвестбанк. Той е общо за 16 млн. евро при рента 3-месечният Euribor + 3.5%, само че не по-малко от 6.5%. От заема 13 млн. евро са за мола, а останалите - три милиона са за друга договорка на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР