Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е провела

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е провела
Коментари Харесай

Новият британски премиер стопля отношения с Шотландия


Първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи, че е провела " градивен диалог " с новия английски министър председател Риши Сунак  Риши Сунак Риши Сунак – английски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 година в Саутхемпшир,.

В Туитър тя написа, че по време на диалога е " изразила вяра " за бъдещите връзки сред Обединеното кралство и шотландското държавно управление.

" Изразих вяра, че ще изградим връзки сред държавното управление на Англия и Шотландия, учредени на взаимно почитание, както и страха си, че по-нататъшните строги икономии ще нанесат действителни вреди на хората и публичните услуги. С неспокойствие чакам по-нататъшен ангажимент скоро ", заяви тя в обществената мрежа.

Риши Сунак  Риши Сунак Риши Сунак – английски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 година в Саутхемпшир, също удостовери, че е разговарял както с Никола Стърджън, по този начин и с първия министър на Уелс Марк Дрейкфорд.

Премиерът съобщи, че е " подчертал " задължението им да работят в тясно съдействие.

В Туитър той написа: " Подчертах нашето обвързване да работим в тясно съдействие, с цел да отговорим на общите провокации, пред които сме изправени, тъй че дружно да можем да реализираме резултат за народа на Обединеното кралство ".

Бившият министър-председател Лиз Тръс не е разговаряла нито с Дрейкфорд, нито със Стърджън по време на късия си престой на поста.

По-рано Стърджън съобщи, че консерваторите са " отприщили безпорядък " в Обединеното кралство, преди да се изправи против петия английски министър председател, откогато стана първи министър на Шотландия преди осем години.

През вчерашния ден Риши Сунак  Риши Сунак Риши Сунак – английски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 година в Саутхемпшир, в профил близо дузина от министрите на Лиз Тръс, откакто даде обещание да поправи " грешките " на нейното управление и да приготви английския народ за " сложни решения ".

Той още веднъж назначи за министри Доминик Рааб и Суела Брейвърман, които бяха принудени да изоставен постовете си при Тръс. Сунак обаче резервира Джереми Хънт като финансов министър, откакто в първата си тирада като министър-председател предизвести, че Англия е изправена пред " дълбока икономическа рецесия ".

Преди седмици Никола Стърджън разгласи, че втори референдум за самостоятелност на Шотландия може да се организира през октомври следващата година.

Шотландия отхвърли независимостта на референдум през 2014 година, откакто 55% от гласоподавателите гласоподаваха за това да останат част от Обединеното кралство.

Стърджън обаче смята, че шотландският парламент има " несъмнено демократично обвързване " да организира гласуването, откакто нейната Шотландска национална партия завоюва миналогодишните избори точно въз основата на обещанието да се организира нов референдум.

От своя страна, Англия при Борис Джонсън и Лиз и Лиз Тръс се противопоставяше на нов референдум, заявявайки, че въпросът е организиран на гласуването през 2014 година

Според Стърджън обаче от този момент пейзажът се е трансформирал, най-много заради излизането на Англия от Европейския съюз - ход, на който се опълчва по-голямата част от популацията на Шотландия.

Подобно на Уелс и Северна Ирландия, Шотландия има собствен парламент и локално държавно управление, като води лична политика във връзка с публичното опазване на здравето, образованието и други въпроси. Британското държавно управление в Лондон обаче управлява въпроси като защитата и данъчната политика.

 

Constructive call with tonight. I expressed hope that we will build a UK/Scot gov relationship based on mutual respect - inc for mandates - and my fear that further austerity will do real damage to people & public services. I look forward to further engagement soon
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР