На фона на навлизането на израелските танкове в град Рафах

...
На фона на навлизането на израелските танкове в град Рафах
Коментари Харесай

Имат ли шанс за успех преговорите в Кайро за примирие в Газа

На фона на навлизането на израелските танкове в град Рафах на границата сред линията Газа и Египет и сложната за предсказание обстановка към момента има прозорец за реализиране на помирение, написа в. " Ал Ахрам ", базирайки се на осведомени източници, предава Българска телеграфна агенция.

Египетското издание обобщава, че медиаторите са постигнали прогрес в дефинирането на основните точки от допустимо съглашение, макар че остава още работа по завършването му. 

Според източниците израелският министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и е под сериозен вътрешен и интернационален напън. От една страна са апелите за наземна интервенция в Рафах и цялостно премахване на " Хамас ", а от друга - за лимитирана интервенция, тъй че да се избегне филантропична покруса, която би подронила престижа на медиаторите и изключително на Съединени американски щати.

" В рамките на няколко дни, може би до неделя, Нетаняху може да стартира евакуиране на танковете си от Рафах, обявявайки нужната му за вътрешнополитически цели политическа и военна победа, и ще се придвижи към съглашение за завършек на войната, което е готово на 90 %, ” споделя един от източниците. 

" Това значи, че вместо да подхваща пълномащабна наземна интервенция с висока филантропична цена, Нетаняху би могъл да избере лимитирана интервенция и подписване на договорка, която би му осигурила политически изгоди ”, изяснява той.

Според основани в Кайро дипломатически източници израелският министър председател ще би трябвало да обезпечи две основни условия - предаването на всички държани от " Хамас " заложници, в това число мъртвите, и договорености за дълготрайно прекъсване на всички дейности на опозиция, в това число изстрелване на ракети от " Хамас " и други палестински фракции. И двете условия са планувани в плановете на съглашение за помирение.

Египетски източник показва, че въпросът в този момент е какво е подготвен Израел да даде в подмяна. Според него в отговор на връщането на всички заложници и прекъсването на съпротивителните дейности, което се планува да се случи в границите на към три месеца, Израел би трябвало да се ангажира със прекъсване на войната, завършек на рестриктивните мерки за снабдяване на филантропични колета и строителни материали и синхронизирано освобождение на арестувани в израелски затвори палестинци.

Във вторник следобяд Нетаняху изпрати преговорен екип в Кайро, откакто два пъти анулира пътуването му през последните две седмици. Египет очакваше и едновременното идване на високопоставена делегация на " Хамас ", представители на Катар и шефа на Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати (ЦРУ) Уилям Бърнс, който пътува сред Кайро и Доха.

Според египетски източник " диалозите не престават и се надяваме на договорка може би идната седмица. " Той прибавя, че това, което остава да се посочи, е обвързвано по-скоро с езиковите формулировки, в сравнение с със наличието. 

В понеделник обаче Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и загатна друго. Часове откакто " Хамас " разгласи, че приема последната версия на съглашението, израелският министър председател сподели, че не би могъл да работи с плана от 5 май и че разновидността, който той е видял няколко дни по-рано, е друг. 

Източници, близки до договарянията, обаче настояват, че Нетаняху блъфира. " Няма толкоз доста несъответствия. Нетаняху знае това, само че той би трябвало да наподобява хладнокръвен до последната минута. Всичко е за вътрешна консумация. "

Според различен представител, поискал да остане неизвестен, няколко месеца след началото на войната Нетаняху не реализира задачите си да ликвидира водачите на " Хамас " или да освободи заложниците. “Той се нуждае от договорка, с цел да реализира това. ” От договорка се нуждае и американският президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в, поради острата рецензия против безусловната поддръжка на администрацията му за Израел и вероятния резултат върху вота за демократите. " Часовникът тиктака за Байдън, по тази причина спря изпращането на амуниции за Израел предходната седмица. Той желае да е сигурен, че Нетянаху ще се съгласи на лимитирана интервенция в Рафах, каквато Вашингтон предлага отдавна. "

Базиран в Кайро задграничен посланик счита, че са вероятни два сюжета за израелската интервенция в Газа - единият е лимитирано навлизане за към седмица, а другият - шестседмична интервенция, която ще докара до голям брой цивилни жертви, безпорядък на границата с Египет и допустимо очистване на високопоставени фигури на " Хамас ". " Вярно е, че американският напън върху Нетаняху се усилва, само че в случай че Нетаняху има вяра, че може да освободи част от заложниците и да убие военни водачи на " Хамас " с по-дълга интервенция, той съвсем несъмнено ще я предприеме ", отбелязва дипломатът. Никога не подценявайте способността на Нетаняху да манипулира, както и въздействието на ултраортодоксалните и десните гласоподаватели ", предизвестява той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР