Първият конвой от камиони цистерни, превозващи ирански петролни продукти и

...
Първият конвой от камиони цистерни, превозващи ирански петролни продукти и
Коментари Харесай

В Ливан пристигна първата партида иранско гориво

Първият ескорт от камиони цистерни, пренасящи ирански петролни артикули и превозени от Хизбула, дойде от Сирия в Ливан, предадоха международните организации.

През август водачът на проиранското шиитско придвижване Хасан Насрала разгласи заминаването на първия ирански транспортен съд с гориво за Ливан, обещавайки, че и други ще го последват, напомня Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Две колони цистерни с ирански петролни артикули са минали сирийско-ливанската граница през днешния ден и са стигнали до град Баалбек (90 км от Бейрут). Доставката на гориво за локални електроцентрали, лечебни заведения, учебни заведения и институции бе проведена от шиитското придвижване Хизбула, чиито бойци се бият в прилежаща Сирия.

Министърът на благоустройството и превоза на Ливан Али Хами съобщи пред локална телевизия, че идването на ирански петролни артикули в Ливан значи пробив на икономическата обсада на Съединени американски щати. Решението за импорт на ирански мазут е суверенна и осъзната стъпка, подхваната в полза на цялото население на Ливан, акцентира министърът. " Американската обсада остава зад тила ни, това е обърната страница ", добави той.

Ливан се бори с тежката финансова рецесия, която тласна три четвърти от популацията към беднотия и към привършване на запасите на централната банка. Липсата на задгранична валута е причина за огромния дефицит на съществени вносни артикули като гориво и медикаменти през последните няколко месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР