Първият кабинков лифт в рамките на системата на градския транспорт

...
Първият кабинков лифт в рамките на системата на градския транспорт
Коментари Харесай

Кабинковият лифт вече е част от градския транспорт в Анкара

Първият кабинков въжен превоз в границите на системата на градския превоз в Турция действа в турската столица Анкара, предава Българска телеграфна агенция. 

Транспортното оборудване свързва региона Кечийорен с намиращия се на доста по-голяма надморска височина квартал Шентепе. 

Лифтът действа от 2014 година и облекчава доста извънредно натоварения градски превоз в града с население над 5,5 милиона. Освен това от кабинките се разкриват неповторими гледки над турската столица, поради което доста хора, основно младежи, обичат да се возят на лифта. 

Билетчето за едно пътешестване коства колкото билет за останалите типове градски превоз в турската столица – едва 17 турски лири (около 1,14 лева). Кабинковият въжен превоз е обвързван с метрото в Анкара (с метространция „ Йенимахалле “).

Засега относително малко туристи знаят за тази опция да се насладят на невероятни гледки над Анкара. Кабинковият въжен превоз в действителност е съвършен вид за тези, които желаят да видят столицата на Турция от птичи взор и да следят града от друга вероятност.

Лифтът е пуснат в употреба на 17 юни 2014 година, когато стартира да действа линията по маршрута „ Йенимахалле “ – „ Юнус Емре “. На 20 май 2015 година са открити станциите „ ТРТ-Сейир “ и „ Шентепе “, след което линията включва общо четири станции. Тя се обслужва от 106 кабинки, в които могат да пътуват най-много 10 души. Общата дължина на линията е 3257 метра (в едната посока). Това разстояние се изминава приблизително за 13,5 минути.

В рамките на ограниченията против разпространяването на КОВИД-19 пътуването с лифта бе краткотрайно прекратено от 21 март 2020 година до 8 април 2022 година

По линията може да пътуват до 2400 души на час или 250 хиляди души месечно. Лифтът работи всеки ден от 6:00 ч. до 21:00 ч.

Кабинковият въжен превоз може без проблем да се употребява от възрастни хора и от хора с увреждания. Всички кабинки са оборудвани с камери за наблюдаване, има опция за стартиране на музика и за осъществяване на анонси. Кабинките имат бутони за незабавни случаи и естествена вентилация. 

Съоръжението включва 20 стълба, като най-високият е 67 метра. На всеки от стълбовете има избавително съоръжение. 

Лифтът не работи само в дните с доста мощен вятър. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР